foto: Shutterstock
Tuvinieku loma ieslodzīto atgriešanai sabiedrībā un Ģimenes dienas ieslodzījuma vietās
Sabiedrība
2023. gada 5. decembris, 16:12

Tuvinieku loma ieslodzīto atgriešanai sabiedrībā un Ģimenes dienas ieslodzījuma vietās

Jauns.lv

No 6. novembra portālā JAUNS.LV mēneša garumā sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi norisināsies informatīvā kampaņa “Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija”. Kampaņas mērķis ir mazināt sabiedrības aizspriedumus pret bijušajiem ieslodzītajiem un skaidrot valsts un pašvaldības iestāžu, ģimenes locekļu, uzņēmēju, brīvprātīgo darbinieku un plašākas sabiedrības lomu ieslodzīto personu sekmīgā resocializācijā un recidīva novēršanā. Šoreiz pastāstīsim par Ģimenes dienu pasākumu ieslodzījuma vietās.

Viens no noziedzīgas uzvedības riska faktoriem ir vājas ģimenes saites, nespēja saprasties, rūpju trūkums attiecībās. Līdz projektam “Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū” notiesātā ģimenes jautājumu risināšana nebija resocializācijas procesa uzmanības lokā, taču tā gaitā tika ieviestas Ģimenes dienas, ieslodzītajiem organizētas lekcijas par ģimenes tematiku, kā arī nodrošināts psihologa, psihoterapeita vai psihoterapijas speciālista atbalsts.

Gan ārvalstu, gan pašmāju pētnieki, analizējot resocializācijas darba efektivitāti ieslodzījuma vietās, ir norādījuši uz ģimenes lomu tā sekmīgā īstenošanā. Daudzus ieslodzītos tieši ģimenes locekļu atbalsts motivē mainīties. Ģimenes dienās, kas Latvijas ieslodzījuma vietās notiek kopš 2017. gada un šajā laikā ir kļuvušas par svarīgu pasākumu ģimenisko saišu stiprināšanai un ģimeņu saliedēšanai, ieslodzītajiem ir iespēja satikties un veltīt laiku saviem tuviniekiem.

Arī paši ieslodzītie atzīst ģimenes atbalsta nozīmi un nepieciešamību – šī gada rudenī veiktā ieslodzījuma vietās esošo personu aptauja liecina, ka 87 % ieslodzīto atzīst, ka ģimenes atbalsts ir svarīgākais faktors, lai varētu atgriezties sabiedrībā.

Ieslodzījuma vietās Ģimenes dienas ieviestas, pārņemot labās prakses piemērus no Eiropas un citām valstīm. Latvijā eksperimentāla pilotprojekta veidā šis pasākums ieviests 2017. gadā. Projekta ietvaros organizēti 189 Ģimenes dienu pasākumi, kuros piedalījušies vairāk nekā 2300 Ieslodzījuma vietu pārvaldes klienti. 

Ģimenes diena ir publisks pasākums ieslodzījuma vietā, kur ieslodzītie satiekas ar savu ģimeni, bērniem un saturīgi pavada laiku. Ģimenes locekļiem ir iespēja satikties ar ieslodzījuma vietu darbiniekiem, kā arī apskatīt vidi, kurā viņu ģimenes loceklim jāpavada noteikts laika posms. Pasākums paredzēts, lai ieslodzītie un ģimenes locekļi nezaudētu vai nostiprinātu savstarpējās saiknes, jo tieši ģimenei jābūt tai, kas atbalstīs un palīdzēs socializēties pēc soda izciešanas.

“Situācijas katrā ģimenē atšķiras, un tieši tāpat atšķiras arī tuvinieku reakcija un uzvedība attiecībās ar ieslodzīto, jo ģimenei, īpaši bērniem, tas ir ļoti liels stress un pārdzīvojums, kuru jāspēj pārvarēt. Šīs izmaiņas skar ikdienas dzīvi un tajā ievieš būtiskas korekcijas,” norādījusi bijusī Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. “Ģimenei ļoti svarīgi ir censties nenovērsties un turpināt uzturēt saikni ar ieslodzīto, jo ignorēšana problēmas tikai saasinās. Savukārt brīdī, kad persona iznāk brīvībā, tuviniekiem ir jāsaprot, ka šis cilvēks zināmu laiku ir pavadījis slēgtā iestādē un tāpēc viņa socializēšanās un sadzīves jautājumu risināšanas prasmes ir būtiski ietekmētas. Tādēļ liela nozīme ir tuvinieku atbalstam sociālo un sadzīves jautājumu kārtošanā,”  uzsver      I. Spure. 

Ģimenes dienā projekta un ieslodzījuma vietu darbinieki rūpējas par nepiespiestu un draudzīgu vidi mazajiem apmeklētājiem. Pasākuma laikā tiek organizētas radošās darbnīcas un spēļu zona vismazākajiem, lai mazinātu spriedzi un satraukumu, atrodoties ieslodzījuma vietā. Tāpat pasākumos tiek iesaistīti arī brīvprātīgie, kuri strādā darbnīcās un palīdz apgūt jaunas iemaņas gan bērniem, gan vecākiem.

Dažādās ieslodzījuma vietās šāda veida pasākumiem atšķiras telpu kapacitāte, tāpēc tā norise katrai vietai jāpielāgo atsevišķi. Vasaras laikā Ģimenes diena tiek rīkota arī ārā. Tomēr visās ieslodzījuma vietās kopīga ir ieslodzīto vēlme tikties un būt sabiedrībā. Gatavojoties pasākumam, ieslodzītie iesaistās, dekorējot telpas, klājot galdus un gatavojoties viesu uzņemšanai. Pasākuma laikā ir iespēja pārrunāt nākotnes plānus un citas ģimenei svarīgas tēmas, uzspēlēt galda spēles, rotaļāties vai apgūt kādu jaunu nodarbošanos ar bērniem

Cilvēks kā sociāla būtne tiecas meklēt atbalstu, sapratni un attiecības. Šīs vajadzības nozīme pieaug dzīves krīžu laikā. Pārvarēt krīzes stāvokļus un nemeklēt neefektīvus to mazināšanas paņēmienus (piemēram, atkarību izraisošas vielas) palīdz atbalstoša komunikācija sev tuvu cilvēku (tostarp draugu) lokā. Ieslodzītajiem atbalsts sniedz cerību uz labāku dzīvi nākotnē, jo stiprina pārliecību, ka viņi tiek gaidīti ģimenē un sabiedrībā.

Ģimenes atbalsts sniedz ieslodzītajam cerību uz labāku dzīvi sabiedrībā nākotnē, stiprina pārliecību, ka arī pēc nopietna nozieguma kāds viņu gaida mājās. Ģimenes dienu pasākumu augstu novērtējuši gan ieslodzījuma vietu darbinieki, gan arī ieslodzīto ģimenes locekļi un paši ieslodzītie.

Kampaņa "Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija” tiek īstenota projekta “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana” ietvaros ar Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu. Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 9.1.3.0/16/I/001 “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana”.