Roberta Koļcova izstādes “Botāniķis un vienradzis” atklāšana

Piektdien, 1. decembrī, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Roberta Koļcova aicināja uz pastaigu savā personālizstādē “Botāniķis un vienradzis”. Savā jaunajā ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 1. decembris, 17:45

FOTO: draugi un talanta cienītāji mākslinieciski akadēmiskā gaisotnē sveic Robertu Koļcevu ar izstādes atklāšanu

Jauns.lv

Piektdien, 1. decembrī, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Roberta Koļcova aicināja uz pastaigu savā personālizstādē “Botāniķis un vienradzis”.

Savā jaunajā izstādē “Botāniķis un vienradzis”, kas no 2. decembra līdz 18. februārim norisināsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas 4. stāva zālēs, Roberts Koļcovs turpina attīstīt viņam būtisku tēmu par dabas un cilvēku neatdalāmu līdzāspastāvēšanu.

Darbu galvenā tēma ir jūtas, kuras var saprast gan kā cilvēka emocionālā stāvokļa izpausmi, gan kā jutekliskumu, kas meklē garīgam stāvoklim atbilstošu formu. Paralēli autors piešķir kompozīcijām mitoloģisku dimensiju un divējādo simbolisku nozīmi.

Spēks un slaida grācija, ideāli seju ovāli un grieķu profili. Līnijas ir elegantas, taču būtnes, ko radījusi šī plastika, ir monstrozas. Skaisti un nežēlīgi, cēli un zemiski kā Olimpa dievi. Vienradzis šajā gadījumā tiek izvēlēts kā šī nenosakāmā duālisma spilgts arhetips, kuru gribās apbrīnot un sagūstīt vienlaicīgi, kurš neeksistē, bet motivē cilvēkus dzīties pakaļ sapņiem.

Roberta Koļcova izstādes “Botāniķis un vienradzis” atklāšana

Piektdien, 1. decembrī, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Roberta Koļcova aicināja uz pastaigu savā personālizstādē “Botāniķis un vienradzis”. Savā jaunajā ...

gallery icon

Roberts Koļcovs pastaigas laikā klātesošos iespazīstināja ar izstādē aplūkojamajiem darbiem tēliem, skaidrojot to dziļāko jēgu. Viņam palīdzēja izstādes kurators, LNMM izglītības programmu kurators Eduards Dorofejevs.  Tikšanos moderēja mākslas zinātnieks Eduards Dorofejevs.

Roberts Koļcovs ir beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļu, studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. Kopš 1989. gada regulāri piedalās izstādēs. Mākslinieks ir arī pazīstams interjera gleznojumu meistars, kura darbi tapuši sabiedriskajos un privātajos interjeros gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņš veidojis ilustrācijas vairākām grāmatām un preses izdevumiem, vadīja zīmēšanas studiju.

90. gadu sākumā Roberts Koļcovs kopā ar Aivaru Vilipsōnu izveidoja par laikmeta zīmi kļuvušo radošo grupējumu jeb mākslinieku apvienību “Pasīvā dekadence”. Paliekot uzticīgs “dekadences” principiem, Koļcovs turpina strādāt individuāli, attīstot savu radošo manieri un unikālo tēlu sistēmu. Autora darbi atrodas privātās kolekcijās Latvijā, Norvēģijā, Krievijā, ASV, Austrālijā.