Sabiedrība
2023. gada 4. decembris, 08:39

No kara Ukrainā uz rehabilitāciju Latvijā: ukraiņu dvīnīšu Ivana un Daniila stāsts

Sadarbības projekts

Ivans un Daniils Drozdovi ir septiņus gadus veci dvīņu puikas no Ukrainas, kuriem jau kopš dzimšanas ir nācies piedzīvot daudzus pārbaudījumus, kas saistīti ar abu diagnozi – bērnu cerebrālā trieka. Drozdovu ģimene ir pārvarējusi daudz grūtību un lielas pārmaiņas savā dzīvē, kas saistītas ne vien ar īpašo dvīnīšu audzināšanu, bet arī to, ka ģimene ir bijusi spiesta kara dēļ pamest savas mājas Ukrainā. Pēc sarežģītas ierašanās Latvijā Daniila un Ivana ģimene sākuši jaunu dzīvi, meklējot mierpilnu patvērumu un labāko veidu, kā Latvijā nodrošināt savu bērnu rehabilitācijai.

Abiem brālīšiem diagnosticētā bērnu cerebrālā trieka ir izplatītākais fiziskās nespējas iemesls bērniem, šī diagnoze skar  aptuveni 2 - 3 bērnus no 1000 jaundzimušajiem. Cerebrālās triekas izraisītās veselības komplikācijas saglabājas visa mūža garumā, līdz ar to – ir garš un izaicinājumu pilns rehabilitācijas ceļš kā bērnam, tā arī viņa ģimenei un līdzcilvēkiem.

Par laimi ģimene ir atradusi atbalstu rehabilitācijas centrā POGA, kur abi puikas apmeklē fizioterapijas nodarbības, masāžas un ergoterapiju. Rehabilitācija ir kļuvusi par neatņemamu šīs ģimenes dzīves daļu. Viens no brāļiem ir piedzīvojis gūžas operāciju tepat Latvijā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, un jau gatavojas nākamajai. Savukārt otrs brālis aktīvi apmeklē rehabilitācijas nodarbības.

Katru dienu ģimene piedzīvo un pārvar izaicinājumus, kas saistīti ar bērnu īpašajām vajadzībām. Katrs mirklis tiek veltīts tam, lai nodrošinātu visu bērniem nepieciešamo aprūpi – no ikdienas atbalsta līdz ilgajiem un fiziski un emocionāli smagajiem treniņiem. Ģimene nepārtraukti strādā, lai uzlabotu savu bērnu dzīves kvalitāti: “Veseliem bērniem diena sākas ar rīta rutīnu – pamodos, iztīrīju zobus. Savukārt mums itin ar visu jāpalīdz mūsu zēniem. Katru rītu, kad viņi pamostas, mēs viņiem nomazgājam seju, iztīrām zobus. Pēc tam viņi ir jāiesēdina krēslos, lai pabarotu - tas ir vesels process,” stāsta dvīņu mamma Natālija.

Ģimene ir saņēmusi palīdzību gan ārstēšanā, gan arī saimnieciskajās lietās. Mamma Natālija uzsver, ka POGA ir nodrošinājusi finansiālu atbalstu, kā arī speciālistu ieteikumus par to, kā pareizi aprūpēt un attīstīt bērnus ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Viena no lielākajām grūtībām, ar ko saskaras ģimene,  ir dzīvošana viesnīcā. Pateicoties palīdzībai no POGAS un citiem labdarības fondiem, ir izdevies iegādāties speciāli pielāgotus krēslus, kas atvieglo bērnu kopšanas un rehabilitācijas procesu: “Gribu teikt, ka ar mūsu ikdienas dzīves organizāciju un to, kas nepieciešams, lai nodarbotos, vingrotu un veicinātu puiku attīstību, mums ir palīdzējusi tieši POGA,” saka puisēnu mamma.

Ģimene ir pateicīga par atbalstu, ko saņem no POGAS, un uzsver, ka šī palīdzība ir ļoti nepieciešama ne tikai viņiem, bet arī citām ģimenēm ar līdzīgām grūtībām. Viņi norāda, ka ir piedzīvojuši patiesu sirsnību un atvērtību no vietējiem cilvēkiem un arī Latvijā jūtas kā mājās, lai gan tikai uz pagaidu laiku. Ivana un Daniila ģimene ir apņēmības pilni, ka zēni varēs uzsākt skolas gaitas.

Atbalstot rehabilitācijas centra POGA mazos pacientus un viņu ģimenes, “Maxima Latvija” organizē labdarības kampaņu “Palīdzi brīnumam notikt”, kuras laikā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ziedot līdzekļus Ivana un Daniila kā arī citu bērnu rehabilitācijas nodarbību nodrošināšanai. Līdz nākamā gada 3. janvārim ikvienam ir iespēja ziedot līdzekļus Ziedot.lv lapā šeit, kā arī klātienē “Maxima” veikalos – ziedojumu kastītēs, bezskaidras naudas ziedošanas kioskos vai novirzot savus “Paldies” kartes uzkrājumus mazajiem POGA pacientiem, kuriem šogad līdzcilvēku atbalsts ir ļoti nepieciešams. Tāpat vairāk nekā 130 taromātos visā Latvijā, kas atrodas pie “Maxima” veikaliem, vari ziedot savu depozīta maksu POGAI.

Visi iedzīvotāju saziedotie līdzekļi tiks nodoti POGA pacientu vajadzību nodrošināšanai un palīdzēs ģimenēm turpināt rehabilitāciju un atgūt kustību prieku.

 Kopā mēs varam labus cilvēkus savest ar labiem darbiem!