foto: Evija Trifanova/LETA
Advokāts iesūdz tiesā Okupācijas muzeju par melošanu un prasa atmaksāt 5 eiro
Advokāts Renārs Briedis
Sabiedrība
2023. gada 24. novembris, 22:19

Advokāts iesūdz tiesā Okupācijas muzeju par melošanu un prasa atmaksāt 5 eiro

Jauns.lv/LETA

Zvērināts advokāts Renārs Briedis iesūdzējis tiesā Okupācijas muzeju, jo uzskata, ka muzeja ekspozīcija satur melus, piektdienas vakarā vēsta LTV raidījums "Kultūršoks". Viņš pieprasa, lai muzejs atmaksā par ieejas biļeti iztērētos piecus eiro.

"Ar konkrēto ekspozīciju Latvijas Okupācijas muzejs man meloja, noklusējot būtisku faktu par Kārļa Ulmaņa 1934.gada 15.maijā izdarīto valsts apvērsumu," raidījumam saka Briedis.

Prasības pieteikumā advokāts norāda, ka fakta noklusēšana esot melošana, kas esot ļaunprātīga sabiedrības maldināšana un manipulēšana ar tās apziņu, jo, viņaprāt, ir skaidri jānorāda, ka tika okupēta autoritāra, nevis brīva un demokrātiska Latvijas Republika.

Okupācijas muzejs raidījumam skaidro, ka nepiekrīt prasībai un gaida tiesas lēmumu. Tāpat muzejs uzsver, ka negrasās mainīt ekspozīciju šādas prasības dēļ.

Raidījums norāda, ka tiesas spriedums gaidāms decembra sākumā.

Zvērināts advokāts Renārs Briedis Okupācijas muzeju apmeklēja šī gada 3. aprīlī. Pēc septiņiem mēnešiem 9. novembrī Rīgas pilsētas tiesa skatīja Brieža ierosināto lietu pret Okupācijas muzeju, vēsta "lsm.lv".

Latvijas Okupācijas muzeja jaunās ekspozīcijas svinīgā atklāšana

gallery icon

Atlicis tikai iekārtoties. Nodod atjaunotā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas atslēgas

Piektdien atjaunotā Latvijas Okupācijas muzeja Latviešu Strēlnieku laukumā 1, Rīgā, kompleksa atslēgas svinīgi nodotas muzeja ekspozīcijas ierīkošanai, informē VNĪ valdes ...

gallery icon

Prasības pieteikumā advokāts norāda, ka fakta noklusēšana ir melošana, kas esot ļaunprātīga sabiedrības maldināšana un manipulēšana ar tās apziņu, jo, viņaprāt, ir skaidri jānorāda, ka tika okupēta autoritāra, nevis brīva un demokrātiska Latvijas Republika. "Šāda rīcība no muzeja puses, noklusējot šo faktu, visu šo ekspozīciju padara būtībā par propagandu, necienīgu, neētisku, vardarbīgu un agresīvu rīcību pret mani kā konkrētās ekspozīcijas apmeklētāju," ir pārliecināts advokāts.

Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība atzīst, ka tieši tāda teikuma, kādu ekspozīcijā vēlējies atrast Renārs Briedis, nav: "Bet, runājot par Kārļa Ulmaņa 1934. gada apvērsumu – jā, mēs plašākā ekskursijā, kas ir gida pavadībā, šo faktu un šos notikumus arī minam, jo gida ekskursija ir apmēram stundas garumā, šeit konkrēti ievadtekstā šajā telpā, kur ir trīs rindkopas teksta, nav izvērsuma Latvijas iekšpolitiskajai vēsturei laika posmā no 1918.–1940. gadam, jā, tas tiešām tā ir. Mēs esam gatavi arī ar jebkuru apmeklētāju diskutēt, sniegt papildu informāciju, tā ka šeit, manuprāt, pat nav strīda, ka mēs šo faktu neatzīstam vai esam citās pozīcijās."

Šis ir pirmais gadījums, kad Okupācijas muzejs ir iesūdzēts tiesā saistībā ar ekspozīcijas saturu, un pirmā prāva, kurā apmeklētājs lūdz muzejam atmaksāt 5 eiro vērto ieejas biļeti, vēsta "lsm.lv".

"Tā kā vēl tiesas lēmuma nav, es ļoti ceru, ka šis nebūs precedents tādām darbībām, ka jebkurš apmeklētājs, ienākot muzejā, varēs uzstādīt savas vēlmes, pretenzijas, un muzejam pēc tam būs jāiet uz tiesu, lai par katru šādu gadījumu tērētu ne tikai muzeja līdzekļus, bet arī nodokļu maksātāju līdzekļus," saka Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība. Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle Rūta Šmite neslēpj, ka šis ir nebijis gadījums organizācijas vēsturē, kad kāds no tās biedriem nonāk uz apsūdzēto sola par ekspozīcijas saturu: "Mums īsti līdz galam nav skaidra patiesā šī privātpersonas motivācija šādai rīcībai, un ir jāņem vērā šajā jautājumā, ka mēs dzīvojam šobrīd informatīvā kara laikā. Un šāda tendencioza vēršanās tiesā ar šādu it kā, no vienas puses, pamatotu, bet, no otras puses, ļoti absurdu jautājumu... Ir jāņem vērā šis konteksts par to, kādā laikā mēs dzīvojam, jo šī motivācija līdz galam netop skaidra, mūsuprāt."

Okupācijas muzejs ir viena no pretrunīgi vērtētākajām vietām, jo te saskaras okupētās Latvijas iedzīvotāju un okupantu pēcteču priekšstati par to, kā viss noticis. Pēdējo skaļāko skandālu izraisīja Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (apvienība "Jaunlatvieši") sociālajos medijos nu jau izdzēstais video, kurā viņa paziņoja, ka Okupācijas muzeja gids stāsta "paralēlo, izdomāto vēsturi." Pret Grevcovu tika ierosināts kriminālprocess, deputātei netika ļauts piedalīties nākamajās sešās Saeimas sēdēs. Vēsturnieks Kaspars Zellis uzsver, ka Latvijas okupācija ir juridisks stāvoklis, nevis fakts. Renārs Briedis cīnās nevis par faktu, bet pieprasa tā izcelšanu, kas, viņuprāt, mainītu stāstu.