foto: Shutterstock
Satversmes aizsardzības birojs meklē jaunus izlūkus
Sabiedrība
2023. gada 27. novembris, 06:02

Satversmes aizsardzības birojs meklē jaunus izlūkus

Jauns.lv

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pirmo reizi publiski aicina darbā neredzamajā frontē – pieteikties potenciālos izlūkošanas un pretizlūkošanas speciālistus.

Līdz šim SAB, ņemot vērā dienesta specifiku, jaunu darbinieku piesaistē pats uzrunāja potenciālos kandidātus, tomēr pērn maijā birojs pirmo reizi savas pastāvēšanas vēsturē izsludināja publisku vakanci, komandā aicinot analītiķus. Pērn oktobrī birojs izsludināja atklātu konkursu uz jurista vakanci, šovasar – uz tīkla iekārtu administratora un elektromagnētiskās saderības mērījumu inženiera vietām.

Darba iespēju piedāvājums

Nesen izplatītajā paziņojumā teikts, ka turpmāk biroja tīmekļvietnē sab.gov.lv līdztekus pamatinformācijai par biroju būs pieejama jauna sadaļa – Darba iespējas, kurā publicēs informāciju par vakancēm.

Iespēja pieteikties dota dažādu jomu speciālistiem, patlaban piedāvājumā ir darbs izlūkošanas/pretizlūkošanas speciālistam, analītiķim, tīkla iekārtu administratoram un elektromagnētisko mērījumu speciālistam.

Par izlūkošanas/pretizlūkošanas speciālista amata pienākumiem SAB raksta: “Tu veidosi un uzturēsi attiecības ar cilvēkiem. Tu plānosi un īstenosi operatīvos pasākumus, lai iegūtu Latvijas drošībai nozīmīgu informāciju. Tu informācijas okeānā meklēsi jaunus informācijas avotus.”

Noderēs krievu vai ķīniešu valoda

SAB norāda, ka nekāda iepriekšējā izglītība, darba pieredze vai filmās redzētais pilnībā nesagatavos tam, ko birojs varot piedāvāt. Ziņkāre, rakstura īpašības un motivācija būšot noteicošie faktori. SAB sola unikālu apmācību, lai potenciālais speciālists būtu gatavs dažādiem izaicinājumiem izlūkošanas vai pretizlūkošanas darbā.

Kā prasības minēta analītiskā un loģiskā domāšana, labas starppersonu komunikācijas spējas, empātija; angļu un krievu vai ķīniešu valodas zināšanas, spēja patstāvīgi plānot un organizēt savu darbu, prasme strādāt komandā, interese par notikumiem un procesiem sabiedrībā un pasaulē, augsta atbildības izjūta un disciplīna, spēja strādāt stresa situācijās, atbilstība Valsts drošības iestāžu likuma 20. pantā noteiktajām prasībām.

Minētā norma paredz, ka par valsts drošības iestādes amatpersonu vai darbinieku var būt Latvijas pilsonis, vismaz 18 gadus vecs, ieguvis augstāko izglītību, atbilst likumā noteiktajām prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Tāpat veselības stāvoklim, psiholoģiskajām īpašībām, fiziskajai sagatavotībai jābūt atbilstīgā līmenī.

Iespēja ceļot un strādāt ārzemēs

SAB var strādāt cilvēki, kuri nav sodīti par tīšu noziegumu un pēdējo piecu gadu laikā nav atvaļināti no valsts drošības iestāžu, militārā vai cita valsts dienesta, piemērojot disciplinārsodu.

SAB sola “stabilu atalgojumu un sociālās garantijas, ilgtermiņā balstītu sadarbību, prasmju un zināšanu attīstīšanas iespējas, iespēju ceļot un strādāt ārzemēs”. Konkrēts atalgojuma apmērs publiski nav izpaužams, jo saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem valsts drošības iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojums ir valsts noslēpums.