foto: LETA
"Viņš jau sen runāja par kaut kādu aiziešanu," draugi par pazudušo profesoru, izdevēju un filozofu Arni Rītupu
Filozofs un žurnāla "Rīgas laiks" izdevējs Arnis Rītups 2013. gadā.
Sabiedrība
2023. gada 17. novembris, 19:46

"Viņš jau sen runāja par kaut kādu aiziešanu," draugi par pazudušo profesoru, izdevēju un filozofu Arni Rītupu

Jauns.lv

Piecas dienas pazīstamais filozofs, Mākslas akadēmijas asociētais profesors un žurnāla "Rīgas laiks" izdevējs Arnis Rītups nav sazinājies ar tuviniekiem, draugiem un kolēģiem. Policija izsludinājusi meklēšanu. Un lūdz ziņot visiem, kas viņu redzējuši vai zina par viņa iespējamo atrašanās vietu.

Profesora kolēģis, žurnāla "Rīgas laiks" darba devējs Uldis Tīrons "Rus.LSM.lv" ēterā pastāstīja, ka Rītupam šī nav pirmā šāda izvairīšanās no cilvēkiem, un atliek cerēt, ka viņš drīzumā atradīsies.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Valsts policija meklē bezvēsts pazudušo 1971. gadā dzimušo Arni Rītupu, kurš 12. novembrī ap plkst. 7.00 izgāja no savām mājām un kopš tā laika viņa atrašanās vieta nav zināma.

No 5. līdz 13. novembrim bijušajā Latvijas kompartijas ēkā Elizabetes ielā 2, Rīgā notika žurnāla "Rīgas laiks" festivāls par godu izdevuma 30. gadadienai. Un Arnis Rītups, viens no šī žurnāla izdevējiem, festivālā piedalījās visaktīvāk. 12. novembrī, svētdien, ap pulksten 7 no rīta Arnis Rītups izgājis no savas mājas Zaļā ielā un kopš tā laika nav atgriezies, raksta "Rus.lsm.lv".

"Es viņu redzēju sestdien. Svētdien viņš tur augšā taisīja kaut kādu performanci, bet es skatījos no apakšas un pat netikos ar viņu, un kopš tā laika viņš ir kaut kur izgaisis," saka Uldis Tīrons, žurnāla Rīgas laiks galvenais redaktors, kurš ar Arni Rītupu draudzējas jau 35 gadus.

Viņš teic, ka draugs ļoti vēlējies, lai ēka Elizabetes ielā, kas tika iznomāta festivāla rīkošanai uz neilgu laiku, arī tālāk kalpotu kā radoša telpa māksliniekiem, mūziķiem un dizaineriem: "Viņš pārdzīvoja, bet ne par māju vispār, bet par to, kas notika pēdējos mēnešos. Un viņš runāja visu, kā parasti. Viņš teica, ka "es atgriezīšos, un viss būs mūsu". Viņš jau sen runāja par kaut kādu aiziešanu kaut kur. Tāpēc es to neuztveru kā kaut ko suicidālu vai tamlīdzīgu. Bet es saprotu arī tuviniekus, kurus tas satrauc."

Kur un kāpēc pazudis Arnis Rītups, nezina arī viņa kolēģi Mākslas akadēmijā. "Arnis ir mūsu profesors, pasniedzējs, Mākslas akadēmijas padomes loceklis. Mēs regulāri tiekamies padomes sēdēs. Pirmdien padomes sēdē Arņa nebija. Pēdējo reizi tikāmies pirms nedēļas," stāsta Mākslas akadēmijas administratīvais prorektors Andris Vītoliņš.