foto: Sandra Krūmiņa/Facebook
FOTO: topošajiem pedagogiem Liepājā jādzīvo visai dramatiskos apstākļos
Ūdens var pazust un parādīties pēc piecām minūtēm.
Novadu ziņas
2023. gada 21. novembris, 05:31

FOTO: topošajiem pedagogiem Liepājā jādzīvo visai dramatiskos apstākļos

Dace Ezera

Jauns.lv

Nolupušas sienas, ūdens un elektrība pēkšņi var pazust, apakšīrniekos uzrodas blaktis – tādi apstākļi ir daļā Liepājas universitātes dienesta viesnīcas. Vislabākajos apartamentos izmitināti ārzemju apmaiņas studenti no “Erasmus” programmas, bet savējie ir gluži kā otrās šķiras pilsoņi.

Ar kopmītnes apstākļiem “Facebook” dalījusies studente Sandra Krūmiņa: “Salīdzinot pirmo dzīvošanas gadu šeit ar otro, nekas nemainās. Ūdens dušās un virtuvēs dzīvo savu dzīvi, var pazust un parādīties pēc piecām minūtēm, karstais ūdens var netecēt veselas desmit minūtes. Piektajā stāvā pazuda gaisma tualetē, mēneša laikā tas netika labots.” Šādi dienesta viesnīcu apsaimnieko SIA “O.A.G. Projekti”. Šī firma piedāvā arī hosteļus Liepājā un Aizputē un atpūtas kompleksu Aizputē.

Par gultasvietu 76 eiro mēnesī

Septembrī uzradās blaktis, veikta dezinfekcija, bet tas nelīdzējis. Kad ziņots par asinssūcējiem, dežurantes teikušas, ka tā nevarētu būt, jo kopmītnes ir ļoti “tīras”, pat pieļāvušas domu, ka studenti paši šos kukaiņus ienesuši.

foto: Sandra Krūmiņa/Facebook
Virtuves interjers ēstgribu nerosina.

Pērn cena par gultasvietu trīsvietīgā istabā ar remontu bija 65 eiro, šogad jau 76 eiro. Tātad kopā – 228 eiro. Liepājā var atrast vienistabas dzīvokli par 160 līdz 200 eiro, papildus jāsedz komunālie maksājumi.

“Gan jau cena kāps ar katru gadu, bet pats interesantākais ir tas, ka 2022. gadā “O.A.G. Projekti” vēlējās, lai studenti par gultasvietu trīsvietīgajā istabā ar remontu mēnesī maksā 120 eiro. Paldies universitātei, ka nepiekrita šādam cenu kāpumam,” raksta Krūmiņa.

Studenti salst un slimo

Pats briesmīgākais katru gadu esot apkures vēlā pieslēgšana, vēl 27. oktobrī tās nebija. Pagājušajā gadā pieslēdza tikai tad, kad sāka kurināt universitātē – vairs nebija variantu, jo ārā sāka snigt un bija sals. “Viesnīcā ir ļoti auksts, pirms apkures pieslēgšanas studenti ļoti daudz slimo. Pat tad, kad tā ir pieslēgta, baterijas ir vēsas – pirmo dienu karstas un visas atlikušās vāji siltas. Neviens tam nepievērš uzmanību! Var izmantot savus sildītājus, bet tad jāmaksā 30 eiro mēnesī,” atklāj Krūmiņa.

foto: Sandra Krūmiņa/Facebook
Ūdens var pazust un parādīties pēc piecām minūtēm.

Pirms netiek ziņots presei vai televīzijai, sūdzības ignorējot, ziņojumi “kopmītnes pārvaldniekiem un darbiniekiem ir lieka laika tērēšana”. “”O.A.G. Projekti” vienkārši slauc naudu no studentiem un cenšas cik vien spēj ietaupīt,” uzskata Krūmiņa.

Nopietni runās ar apsaimniekotājiem

Liepājas universitātes attīstības direktors Uldis Zupa “Kas Jauns Avīzi” informē, ka 2019. gadā augstskola nodeva savā īpašumā esošo ēku Liepājā, Ganību ielā 36/48, SIA “O.A.G. Projekti” apsaimniekošanai, kas ietver arī ikdienas administrēšanu, tajā skaitā studentu izmitināšanu, apņemšanos veikt telpu remontu, vienlaikus ļaujot uzņēmumam ēkā īstenot arī uzņēmējdarbību.

foto: Sandra Krūmiņa/Facebook
Labi, ka tualetē ir vismaz durvis.

Pandēmijas laikā un pērn neadekvāti pieaugušās cenas par komunālajiem pakalpojumiem esot būtiski ietekmējušas remontdarbus, kas tiešā mērā atsaucas uz dažos stāvos esošo stāvokli. “Nevarētu apstiprināt, ka remontētajās telpās tiek izmitināti tikai “Erasmus” studenti. Vienlaikus jāatzīmē, ka pavisam nesen bijusi gan sanitārā, gan būvniecības inspekcija, kuras nav konstatējušas tādus pārkāpumus, kas liegtu vai ierobežotu ēku ekspluatēt.”

Zupa norāda, ka maksa par dienesta viesnīcu pieaugusi tāpat kā kopējā dzīves dārdzība, taču Liepājas universitāte ikvienai cenas celšanai prasot pamatojumu un saskaņojot ar Studentu padomi. “Par pēdējo publiski izskanējušo informāciju saistībā ar sadzīves apstākļiem tiekamies ar apsaimniekotājiem un studējošajiem, lai problēmas risinātu,” piebilst Zupa.

foto: Sandra Krūmiņa/Facebook
Ir arī smalkākas labierīcības, kas it kā paredzētas viesstudentiem.
foto: Sandra Krūmiņa/Facebook
Ūdens var pazust un parādīties pēc piecām minūtēm.