Sabiedrība
2023. gada 17. novembris, 01:30

FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Viestura Kairiša iestudējuma "Spīdolas nakts" pirmizrādi Dailes teātrī

Jauns.lv/LETA

Dailes teātrī ceturtdien pirmizrādi piedzīvoja teātra mākslinieciskā direktora, režisora Viestura Kairiša iestudējums "Spīdolas nakts". Iedvesmojoties no Raiņa lugām, dramaturgs Matīss Gricmanis radījis jaundarbu, kas reflektēs par Raini. Iestudējums iecerēts kā stāsts par dzejnieku-ģēniju.

Viestura Kairiša iestudējuma "Spīdolas nakts" pirmizrāde Dailes teātrī

Viestura Kairiša iestudējuma "Spīdolas nakts" pirmizrāde Dailes teātrī

gallery icon

Izrādes pieteikumā norādīts, ka Raiņa pirmā lielā simbolu drāma bija "Uguns un nakts". Gadu pirms savas nāves lugā "Rīgas ragana" autors brīdināja par briesmām, kas Latvijai draud, ja "Uguns un nakts" varoņa Lāčplēša pēcteči vieglprātīgi noticēs Austrumu solījumiem.

Iestudējuma radošās komandas ieskatā, "Rīgas ragana" bija dzejnieka pirmsnāves pareģojums. Tajā izsacītā brīdinājuma spēku pastiprinot dzejnieka noslēpumainā nāve. Vieni saka, ka vainojama ielaista slimība, citi - ka politiskās intrigas bija dzejnieku novedušas līdz sirdstriekai. Vēl kāds apsūdzēja ārstu, kurš Rainim deva "jaunību atjaunojošās zāles".

Viestura Kairiša iestudējuma "Spīdolas nakts" pirmizrāde Dailes teātrī (foto: Mārtiņš Ziders)

Lomas iestudējumā atveido Arturs Krūzkops, Artūrs Skrastiņš, Ieva Segliņa, Katrīna Griga, Kaspars Dumburs, Dārta Daneviča, Toms Veličko, Madara Viļčuka, Marta Lovisa Jančevska, Mārtiņš Meiers, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Imants Strads, Meinards Liepiņš, Olga Dreģe vai Lidija Pupure.

Iestudējuma režisors ir Kairišs, dramaturgs - Gricmanis, scenogrāfe - Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece - Baiba Litiņa, komponists - Uģis Prauliņš, gaismu mākslinieks - Reinis Zalte, horeogrāfe - Renāta Pjotrovska-Ofrē.