Sabiedrība
2023. gada 17. novembris, 11:56

TIEŠRAIDE. Diskusijā “Esi līdzsvarā” runā par jauniešu fizisko, mentālo un emocionālo veselību

Jauns.lv

Lai rosinātu sabiedrību vairāk domāt par bērnu un jauniešu fizisko un emocionālo līdzsvaru, sarunu cikla “Esi līdzsvarā” ietvaros plānots aktualizēt jautājumus par agrīnu mentālās, fiziskās un emocionālās veselības veicināšanu bērnu un jauniešu vidū. Tas vienlaikus ļautu mazināt iespējamos atkarību risku nākotnē un veicinātu daudz veselākas, spēcīgākas un laimīgākas jaunās paaudzes veidošanos.

Bērnu un jauniešu mentālā un fiziskā veselība ir jomas, kuras valsts akciju sabiedrība “Latvijas Loto” atbalsta gan finansiāli, gan īstenojot dažādas iniciatīvas kopā ar sadarbības partneriem, lai kopīgi meklētu risinājumus, kā vērst sabiedrības uzmanību uz to, lai jaunā paaudze izaug vesela.

Līdz ar to valsts kapitālsabiedrība “Latvijas Loto” kopā ar sadarbības partneriem “Latvijas Olimpisko komiteju” un “Bērnu un Pusaudžu resursu centru” šā gada 17.novembrī plkst. 12:00 rīko diskusiju “Esi līdzsvarā”, kurā piedalīsies bērnu veselības, izglītības un sporta eksperti.

Diskusijā piedalās “Bērnu un Pusaudžu resursu centra” sadarbības projektu vadītāja, pusaudžu dialektiski biheviorālās psihoterapijas speciāliste Romija Krēziņa, “Latvijas Olimpiskās komitejas” projekta “Sporto visa klase” vadītāja Lilita Mitrofanova, Krimuldas vidusskolas sporta skolotāja Antra Šverna un “Latvijas Loto” TV šova “SuperBingo” vadītājs, četru meitu tēvs un aktīva dzīvesveida piekritējs Armands Simsons.

Diskusijas ietvaros eksperti pārrunās aktuālos problēmjautājumus saistībā ar trauksmi, tās ietekmi uz bērnu un jauniešu mentālo veselību. Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka Eiropā katrs ceturtais jaunietis regulāri izjūt trauksmi, aizkaitināmību, nervozitāti un stresu. Turklāt biežāk ar trauksmi saskaras tieši bērni un jaunieši vecuma grupā no 10-19 gadiem.

Saskaņā ar Unicef datiem, Latvijā vairāk nekā 22 tūkstoši  jeb 12% jauniešu vecumā no 10-19 gadiem, ikdienā izjūt trauksmi. Eiropā kopumā šis rādītājs ir vēl augstāks un pārsniedz pat 16%. Kopumā vairāk nekā 10 miljoni Eiropas jauniešu ikdienā cieš no mentālās veselības problēmām, pamatā tā ir trauksme un depresija, kur jau nepieciešama nopietnāka ārstēšana.

Trauksme var rosināt dažādas mentālās veselības problēmas un saslimšanas – tajā pašā laikā ignorēta trauksme var veicināt arī dažāda veida atkarību riskus, kas nereti tiek meklēts kā risinājums trauksmes mazināšanai.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem (2019), vairums jauniešu jau agrīnā vecumā pamēģina dažādas atkarību raisošas vielas. 90% Latvijas jauniešu, kas ir sasnieguši 15 gadu vecumu, ir pamēģinājuši alkoholu. Vairāk nekā 49% ir mēģinājuši smēķēt tabakas cigaretes, bet vēl augstāks rādītājs ir elektronisko cigarešu lietotāju vidū – to pamēģinājusi ir vairāk nekā puse jeb 51,3% Latvijas skolēnu, turklāt 18% norādījuši, ka dara to bieži. Savukārt, teju katrs 3. Latvijas jaunietis jeb 27% pusaudžu ir pamēģinājuši narkotiskās vielas.

Diskusijas ietvaros plānots aktualizēt šos jautājumus un diskutēt par preventīvām darbībām, lai mazinātu atkarību risku veidošanos, uzsverot mentālās, fiziskās un emocionālas veselības stiprināšanas nozīmi.