foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
"Hidrotērpā uz dzimteni," bijušais Rīgas domnieks Pankratovs stāsta brīnumu lietas par bēgšanu no tiesas Latvijā
Jautājumu "Kā tad Pankratovs nonācis Krievijā?" nu atbildējis viņš pats, protams, ja teiktajam var ticēt.
Sabiedrība
2023. gada 16. novembris, 12:49

"Hidrotērpā uz dzimteni," bijušais Rīgas domnieks Pankratovs stāsta brīnumu lietas par bēgšanu no tiesas Latvijā

Jauns.lv

Meklēšanā izsludinātais un nesen Krievijā "uzpeldējušais" krievu aktīvists, bijušais Rīgas domes (RD) deputāts Ruslans Pankratovs (54), vismaz pēc paša apgalvotā, Krievijas teritorijā tik tiešām ir burtiski... uzpeldējis.

Šoruden kļuva zināms, ka nacionālā naida izraisīšanā apsūdzētais un Rīgas pilsētas tiesā tiesātais Ruslans Pankratovs nav ieradies uz tiesas sēdi 26. septembrī.

Drīz vien kļuva skaidrs, ka bijušais RD deputāts varētu būt pazudis bez vēsts. Sazināties ar viņu neesot sanācis nedz paša advokātei Innai Jansonei, nedz arī ģimenei.

Pēc ilgāka laika piepildījās Krievijā bāzētā prokremliskā grupējuma "Baltijas antifašisti" solītais, ka par Pankratova gaitām viss kļūs skaidrs - tikai jābūt pacietīgiem.

Pankratovs, kā to atzina pati Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova, bija pamanījies ierasties Krievijā.

To viņš izdarīja, neskatoties uz to, ka Latvijā pret viņu norit kriminālprocess un ņemot vērā faktu, ka viņam, esot Latvijas pilsonim, nav bijis derīgu ceļošanas dokumentu.

Jautājumu "Kā tad Pankratovs nonācis Krievijā?" nu atbildējis viņš pats, intervijā ar laikrakstu "Literaturnaja Gazeta", kuram savulaik pats rakstījis.

Stāsts ir iespaidīgs un filmas cienīgs, protams, ja tam var ticēt.

Saģērbies par dzērušu zvejnieku

Skaidrojot bēgšanas iemeslus un savu dzīvi Latvijā, Pankratovs, sarunā ar "Literaturnaja Gazeta" žurnālistu Vladimiru Suhomļinovu apgalvo, ka šeit ticis vajāts.

Viņa "dokumenti esot anulēti" un pats "pasludināts par draudu nacionālajai drošībai". "Es sapratu, ka vektors ir nevis tikai pret manu politiku, bet uz manu fizisko iznīcināšanu," klāsta aktīvists.

Par to kā nokļuvis Krievijā Pankratovs apgalvo sekojošo:

Kādu laiku gatavojies, pētījis robežsargu izmantotās metodes, patruļu grafikus. Tad kādā dienā pārģērbies par "noaugušu zvejnieku neskaidrā prātā" un sācis zvejot pie krasta.

Konkrētu ūdenstilpni, kuru izmantojis, lai šķērsotu robežu Pankratovs neatklāj.

Zvejojot viņš sagaidījis tumsu, uzvilcis hidrotērpu, plastmasas maisiņā ielicis nepieciešamās lietas un sācis peldēt.

Otrā pusē bijušo politiķi no Latvijas sagaidījuši robežsargi. Pankratovs pieprasījis politisko patvērumu un, kā pats apgalvo, viņa prasība jau ir apmierināta.

"Šobrīd drīkstu iekārtoties šeit uz dzīvi, iekārtoties darbā. Domāju arī par ģimenes evakuāciju," apgalvo aktīvists.

Savā stāstā viņš arī kritizē Latvijas robežsargus, vienlaikus slavējot to, cik ātri viņu atraduši Krievijas robežsardzes pārstāvji.

Jāpiebilst gan, ka šobrīd - lai arī šāds bēgšanas veids varētu šķist loģisks, ņemot vērā stāvokli kādā ir Pankratova personu apliecinošie dokumenti - nav nekādu pierādījumu viņa stāsta patiesumam.

Ja tomēr pieļauj šādu iespēju, atliek vien minēt, kuru ūdenstilpni izmantoja aktīvists - Peiteļa ezeru, Zilezeru vai, iespējams, Zilupi?

Kriminālprocess šobrīd ir apturēts

Vienlaikus šaubu, ka Pankratovs šobrīd atrodas Krievijā gandrīz nav.

Kopš Zaharovas paziņojuma Pankratovs paguvis nofotografēties ar Maskavā dzīvojošiem žurnālistiem un arī uztaisīt pašbildi Sarkanajā laukumā, Maskavā.

Tikmēr Latvijā šobrīd kriminālprocess pret Pankratovu ir apturēts, tiesai paredzot, ka apsūdzēto, iespējams, varētu tiesāt bez viņa klātbūtnes pēc visas nepieciešamās informācijas iegūšanas.

Kā zināms, Ruslanu Pankratovu pērn jūlijā aizturēja Valsts drošības dienests (VDD) un pret aktīvistu tika sākta krimināllieta par nacionālā naida izraisīšanu.

Tāpat VDD rīcībā nonāca arī informācija, kas liecināja, ka persona sadarbojusies ar Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā iekļautu personu, tolaik ziņoja dienests.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sākumā lēma piemērot aktīvistam drošības līdzekli-apcietinājumu, taču šī gada janvārī tika iemaksāta 5000 eiro drošības nauda un Pankratovs tika atbrīvots.