foto: Ādažu novada pašvaldības policija
Pārskatīšanās dēļ uz servisu aizvelk svešu auto, lāči notiesā maluzvejnieku “mantību”, Ādažos atrāda pļēgurus: kriminālā province
Ādažu novada policija sociālajos tīklos atrāda vietējos vīrus, kuri pēc pārāk lielas "dzīves svinēšanas" pakrituši dažādās pilsētas vietās.
112
2023. gada 12. novembris, 09:25

Pārskatīšanās dēļ uz servisu aizvelk svešu auto, lāči notiesā maluzvejnieku “mantību”, Ādažos atrāda pļēgurus: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Maluzvejnieku trijotne nakts melnumā Līgatnes upē noslaktēja četrus taimiņus, vides inspektori nelegālos copmaņus notvēra, bet zivis atdeva Līgatnes lāčiem. Ja ķepaiņiem tās gardi notiesāja, nenojaušot, ka cienasta cienītājiem tas izmaksāja 2860 eiro. Savukārt Ādažu pašvaldība cīnās ar pārāk alkoholu salietojušamies pilsoņiem, kuriem par sava nepiedienīgā izskata izrādīšanu draud 350 eiro liels sods.

Savukārt Saldus novada pašvaldībnieki notvēruši indivīdu, kurš palīdzējis nepilngadīgajiem tikt pie elektroniskajām cigaretēm un citiem kaitīgiem tabakas produktiem. Bet Liepājā kāds autoevakators uz servisu bija aizvilcis svešu spēkratu, kura meklēšana ilga teju divas nedēļas. Savukārt Gulbenes pusē Eiropas Savienības Pārrobežu sadarbības projekta ietvaros nolemts cīnīties ar velomaršruta ceļu izbraukātājiem.

Līgatnes lāči notiesā maluzvejnieku “mantību”

Līgatnes ķepaiņi notiesā maluzvejnieku lomu

Līgatnes “lāču mamma” Velga Vītola nofotografējusi kā ķepaiņi notiesā maluzvejnieku nelegālo lomu un Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vārdā informē: ...

gallery icon

Līgatnes “lāču mamma” Velga Vītola nofotografējusi kā ķepaiņi notiesā maluzvejnieku nelegālo lomu un Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vārdā  informē:

“DAP vides inspektori sadarbībā ar brīvprātīgajiem no Gaujas ilgtspējīgas attīstības biedrības šonedēļ Gaujas Nacionālajā parkā pēc vairāku stundu izsekošanas pieķēra un aizturēja maluzvejnieku, kurš lieguma laikā Līgatnes upē ķēra lašveidīgās zivis.

Veicot kārtējo reidu, valsts vides inspektori Līgatnes teritorijā pamanīja divas aizdomīgas personas snaikstāmies gar Līgatnes upi netālu no īpaši izveidotā zivju nārsta ceļa. Vīrieši, ekipējušies ar aizliegtiem zvejas rīkiem, nakts vidū ilgstoši pētīja upi un apkārtni. Savukārt inspektori no slēpņa vēroja personu darbības. Pēc ilgāka laika, kad šaubīgajai kompānijai pievienojās vēl viens vīrietis ar aizliegtiem zvejas rīkiem – elektrozvejas iekārtu, inspektori nolēma personas aizturēt. Pakaļdzīšanās rezultātā tika aizturēta viena persona, kam konfiscētas nelegālās zvejas ierīces un jau noķertie četri taimiņi. Pārējiem līdzdalībniekiem izdevās aizmukt.

Aizturētā persona ir nodota Valsts policijai, savukārt nelegāli iegūtās zivis nogādātas Līgatnes dabas takās un izbarotas tur mītošajiem lāčiem – Ilzītei, Mikum un Puikam.

Lāčiem ļoti garšo ogas, tāpēc Ilzītei taimiņš tika pasniegts kopā ar svaigām dzērvenēm. Lācis Mikus bez ceremonijām paķēra savu zivi un devās to pie dīķmalas notiesāt. Savukārt lācis Puika gan - vispirms veica kārtīgu laša kvalitātes kontroli, nogaršoja garnīru - svaigo pieneņu lapu, un tikai tad sāka ēst savas īpašās brokastis”.

“Pēdējās desmitgadēs lašveidīgo zivju izplatība Latvijā ir būtiski samazinājusies, tādēļ to aizsardzība rudens mēnešos nārsta laikā ir ļoti nozīmīga. Jo īpaši tāpēc, ka tikai neliela lašveidīgo zivju populācijas daļa ir spējīga izdzīvot jūrā un atgriezties dabiskajās nārsta vietās sugas turpināšanai,” stāsta pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš.

Par zivju iegūšanu īpaši aizsargājamā teritorijā saudzēšanas laikā normatīvie akti paredz kriminālatbildību, bet par elektrozveju paredzēta arī kriminālatbildība. Pārkāpējam būs jāatlīdzina zivju resursiem nodarītais zaudējums – 715 eiro apmērā par katru noķerto un nogalēto aizsargājamās sugas indivīdu, kopumā 2860 eiro.

Saskaņā ar Makšķerēšanas noteikumiem Latvijas iekšējos ūdeņos paturēt lomā lašus un taimiņus ir aizliegts visu gadu. Izņēmums ir atsevišķas licencētās makšķerēšanas vietas no 1. janvāra līdz 30. septembrim. Savukārt Makšķerēšanas noteikumos noteiktajās lašupēs no 1. oktobra līdz nārsta sezonas beigām makšķerēt ir aizliegts pavisam. Alatas, kas arī ir lašveidīgās zivis, lomā nedrīkst paturēt no 1. februāra līdz 30. aprīlim,  strauta foreles – no 1. septembra līdz 30. novembrim, sīgas un repšus – no 1. oktobra līdz 30. novembrim.

DAP aicina ievērot makšķerēšanas noteikumus un tajos noteiktos ierobežojumus. Der atcerēties, ka par zivju iegūšanu īpaši aizsargājamā teritorijā saudzēšanas laikā normatīvie akti paredz kriminālatbildību un finansiālu atlīdzību par zivju resursiem nodarītajiem zaudējumiem, tāpēc veikalā iegādāties lasi būs lētāk un ilgtspējīgāk.

Liepājā autoevakuators uz servisu aizvelk nepareizo automašīnu

foto: Valsts policija
Liepājas Karostā autoservisa darbinieki nav īpaši vērīgi. Viņi uz autoservisu aizvilka nepareizo spēkratu, un bija nepieciešamas teju divas nedēļas, lai šo kļūmi atklātu.

Liepājā pirms nedēļas satraukums valdīja kādā Karostas ģimenē, jo no Atmodas bulvāra bija pazudusi tās 32 gadus vecā automašīna “Audi 80”. Te jāpiebilst, ka bija grūti iedomāties, cik “advancētam” vajadzēja būt garnadzim, lai viņš iekārotu šo spēkratu, jo policisti uz ceļa to viegli pamanītu. Jo tagad ne īpaši bieži uz ielas var pamanīt auto ar numurzīmi, kas izsniegta vēl pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā.

Gan spēkrata zaudētāji, gan Valsts policija auto izsludināja meklēšanā, un bija nepieciešamas 12 dienas, lai to atrastu kādā autoservisā.

Policija vēstīja: “Aicina atsaukties automašīnas zādzības aculieciniekus. 25. oktobrī Valsts policijā saņemta informācija, ka laika posmā no pulksten 16.50 līdz 18.50 Liepājā, Atmodas bulvārī, nozagta melnas krāsas 1991. gada izlaiduma automašīna “Audi 80” ar valsts reģistrācijas Nr. ER-1775”.

Portāls liepajniekiem.lv 6. novembrī jau rakstīja, ka ir atradusies automašīna. Bet izrādījās, ka to neviens nav nozadzis, lai dzērumā pavizinātos vai sapluinītu rezerves daļās: “Runa varētu būt nevis par ļaunprātību, proti, zādzību, bet par pārpratumu – autoevakuators kļūdījies un nogādājis autoservisā nepareizo automašīnu”.

Īpašā operācijā Saldū aiztur “bērnu nikotinizētāju”

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Saldus pašvaldības policija rūpīgi plānotā operācijā aizturējusi 59 gadus vecu persona, kura pilsētas nepilngadīgos apgādājusi ar elektroniskajām cigaretēm.


Īpašā operācijā Saldū aizturēta 59 gadus veca persona, kura nepilngadīgiem jauniešiem piegādāja elektroniskās cigaretes un dažādus citus tabakas izstrādājumus, vēsta Saldus novada pašvaldības. Novada novada pašvaldības policijas priekšnieks Ivars Naumanis informēja, ka 9. novembrī aizturēta 1964. gadā dzimusi persona, kura nepilngadīgajiem pirka un piegādāja elektroniskās cigaretes un citus tabakas izstrādājumus:

“Aizturēšanas operācija tika rūpīga plānota. To veica pašvaldības policija, piesaistot Valsts policijas pārstāvi no prevencijas grupas. Pašvaldības policijai ir zināms, kā jaunieši tiek pie šīm elektroniskajām cigaretēm un sadarbībā ar nepilngadīgu jaunieti, tika veikts kontrolpirkums, uzrunājot 1964. gadā dzimšu personu, kura, paņemot doto naudu, veikalā nopirka prasītās preces un nodeva jaunietim.

Pret vīrieti tika uzsākts administratīvais process un par naudas soda apmēru lems administratīvā komisija”.

Pašvaldības policija atgādina, ka, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, bērns nedrīkst smēķēt, lietot bezdūmu tabakas izstrādājumus, glabāt tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes, kā arī glabāt un lietot alkoholiskos un enerģijas dzērienus. Par bērna iesaistīšanu smēķēšanā, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanā piemēro naudas sodu no septiņām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām (no 35 -700 eiro).

Ādažu pašvaldības policija atrāda pļēgurus

Ādažu novada pašvaldības policija, saniknojusies uz vietējiem saulesbrāļiem sociālajā tīklā “Facebook” publicējusi pārāk dzīvi nosvinējušos vīru fotogrāfijas. Likumsargu patruļa viņus sastapusi gan autobusu pieturā, gan pilsētas zālājā.

Pašvaldības policija atgādina, ka “par atrašanos publiskā vietā tādā reibuma stāvoklī, kas traucē sabiedrisko kārtību vai drošību,var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro. Tuvojoties aukstajam laikam šāda rīcība var apdraudēt veselību un dzīvību”.

Gulbenē cīnās ar veloceliņu izbraukātājiem

Gulbenes pusē, cīnoties ar veloceliņu izbraukātājiem “zaļo ceļu” posmos, kas paredzēti tikai velobraucējiem un gājējiem, uzstādītas barjeras, lai pa tiem nevarētu braukalēt ar automašīnām. Novada pašvaldība informē:

“Realizējot projektu “Popularizēt Latvijas Zaļos ceļus Rīgas, Vidzemes un Latgales reģionos” (Eiropas Savienības Pārrobežu sadarbības programmas ietvaros), Gulbenes novada pašvaldība veic dažādus infrastruktūras sakārtošanas darbus zaļo ceļu posmā no Gulbenes pilsētas līdz Gulbenes novada robežai Cēsu novada virzienā. Šajā posmā ir novākts apaugums un veikti pļaušanas darbi, atjaunotas un izvietotas jaunas informācijas un kilometru norādes uz gulšņiem, izvietotas brīdinājuma zīmes, kas attiecas uz informāciju par esošo velomaršrutu, lai informētu autotransporta braucējus, kā arī visa zaļā ceļa posma garumā tiks izvietotas desmit barjeras, ar mērķi ierobežot autotransporta pārvietošanos pa velotransportam pielāgotu ceļu. Aicinājums ņemt vērā infrastruktūras uzlabojumus un nebojāt to, kā arī ziņot pagasta pārvaldēm vai Gulbenes novada Īpašumu pārraudzības nodaļai par bojājumiem”.