Kultūra
2023. gada 8. novembris, 13:38

VIDEO: no Merilinas Monro līdz karalienei Viktorijai – trīs krāsu parāde Modes muzejā

Jauns.lv

Modes muzejā Rīgā atvērta izstāde “Melns. Balts. Sarkans”, kurā aplūkojami tērpi, sākot no 19. gadsimta un līdz pat mūsdienām, tostarp Merilinas Monro kokteiļkleita un karalienes Viktorijas naktskrekls.

Modes muzeja projektu vadītāja Agrita Grīnvalde atklāj, ka ideja par izstādi, kas veltīta trim ikoniskām modes krāsām, radusies jau pirms pāris gadiem. "Nav jābūt lielam modes vēstures speciālistam, lai pamanītu, ka ir trīs krāsas, kas no modes neiziet nekad – nevienā sezonā nevienā desmitgadē, pat nevienā gadsimtā. Tās ir trīs visietekmīgākās modes krāsas, un mums ļoti gribējās vairāk tām pievērsties un papētīt."

Modes muzejā atklāta izstāde – "Melns, balts, sarkans"

Modes muzejā tika atklāta izstāde – "Melns, balts, sarkans", kas veltīta krāsu uztverei un to vēsturei modē.

gallery icon


Izstādē apskatāmi vairāk nekā 45 tērpi, un tie aptver iespaidīgu laika posmu – no 19. gadsimta paša sākuma līdz pat mūsdienām, divtūkstošajiem gadiem. Izstādīti dažādu periodu gan sēru, gan kāzu, gan slavenībām piederējuši, gan slavenu dizaineru radīti tērpi.

Izstādes “Melns, balts, sarkans” atklāšana Modes muzejā

Izstādes “Melns, balts, sarkans” atklāšana Modes muzejā

gallery icon

Agrita Grīnvalde stāsta, ka vērtīgākais tērps šajā izstādē ir Merlinas Monro kokteiļkleita, kas tapusi ap 1960. gadu un ko kino dīva reiz uzdāvinājusi savai ilggadējai grima māksliniecei. Tāpat īpašas ievērības cienīgs ir naktskrekls, ko karaliene Viktorija valkājusi 19. gadsimta beigās.

Izstāde "Melns, balts, sarkans" Modes muzejā Rīgā

gallery icon

Noskaties video un uzzini vairāk par trīs krāsu simbolisko nozīmi un izstādē aplūkojamo kolekciju.