Ieslodzīto un sodu izcietušo personu resocializācijā var iesaistīties jebkurš. Kampaņa “Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija”
Sabiedrība
2023. gada 7. novembrī, 09:38

Ieslodzīto un sodu izcietušo personu resocializācijā var iesaistīties jebkurš. Kampaņa “Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija”

Jauns.lv

No 6. novembra portālā JAUNS.LV mēneša garumā sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi norisināsies informatīvā kampaņa “Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija”. Kampaņas mērķis ir mazināt sabiedrības aizspriedumus pret bijušajiem ieslodzītajiem un skaidrot valsts un pašvaldības iestāžu, ģimenes locekļu, uzņēmēju, brīvprātīgo darbinieku un plašākas sabiedrības lomu ieslodzīto personu sekmīgā resocializācijā un recidīva novēršanā.

Ieslodzīto un sodu izcietušo personu resocializāci...

Pēdējo divdesmit gadu laikā ievērojami mainījusies izpratne par brīvības atņemšanas soda izpildi. Tā nav tikai vienkārša ieslodzītās personas izolēšana no sabiedrības. Tas ir darbs ar ieslodzīto, lai viņš spētu veiksmīgi iekļauties sabiedrībā pēc cietumā pavadītā laika un neatkārtotu likuma pārkāpumus. Tātad – tas ir visas sabiedrības interesēs. 

Šis ir 2021. gada informatīvās kampaņas trupinājums, kurā pastāstīsim par Ieslodzījuma vietu pārvaldi, ikdienas pieredzi ieslodzījuma vietās un darbu ar ieslodzītajiem jeb resocializāciju. Mēs runāsim par aktuāliem notikumiem ieslodzījuma vietās. Runāsimies ar ieslodzījuma vietu darbiniekiem, darba devējiem un tiem, kuri sagatavo ieslodzītās personas brīvībai. 

Informatīvās kampaņas ietvaros sarunāsimies ar ieslodzījuma vietu psihologiem/psihiatriem, kapelānu, brīvprātīgajiem un ieslodzītajiem.

Atbildība ir visiem mums kopīga – ieslodzījuma vietas ir atvērtas brīvprātīgo darbam! 

Brīvprātīgais darbs mazina recidīvu, veicina uzticēšanos, mazina vientulības un izstumtības risku. Kā kļūt par brīvprātīgo un kāda ir viņu darbu ikdiena? To mēs noskaidrosim tuvāko nedēļu laikā! 

Aicināsim uz sarunu pedagogus no ieslodzījuma vietām, lai uzzinātu vairāk par to, kā izglītības iestādēm sokas ar darbu ieslodzījuma vietās.

Cilvēki, kas bijuši ieslodzījumā, ilgstoši nav bijuši darba vidē un atradušies izolēti no sabiedrības. Esot ieslodzījumā, cilvēks zaudē socializēšanās prasmes, spēju par sevi parūpēties atbilstoši vispārpieņemtai pieauguša cilvēka rīcībai. Tas rada papildu grūtības integrēties darba vidē un kolektīvā, tāpēc ļoti būtiska ir pretimnākšana un iedrošināšana gan no darba devēja, gan arī kolēģiem. Par šo jautājumu sīkāk runāsim ar Nodarbinātības valsts aģentūru.

Personas, kas atbrīvotas no ieslodzījuma, ir īpaša sociālā riska grupa. Iznākot no cietuma, nereti pietrūkst finanšu līdzekļu, nepieciešamās dzīvesvietas un darba. Šādos gadījumos palīgā nāk pašvaldības un sociālie dienesti. Sociālā dienesta darbinieki izskaidros, kā tas notiek.

Kampaņa "Nenovērsies! Atbalsti un iesaisties! #Resocializācija” tiek īstenota projekta “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana” ietvaros ar Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu. Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 9.1.3.0/16/I/001 “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana”.