foto: LETA
Opozīcijas politiķis rosina partnerības vietā ieviest mājsaimniecību statūtu
Opozīcijas partijas Nacionālā apvienība (NA) deputāts Jānis Grasbergs.
Politika
2023. gada 6. novembris, 12:55

Opozīcijas politiķis rosina partnerības vietā ieviest mājsaimniecību statūtu

Jauns.lv/LETA

Opozīcijas partijas Nacionālā apvienība (NA) deputāts Jānis Grasbergs rosina partnerības vietā ieviest mājsaimniecību statūtu.

Saeimas vairākums pagājušajā nedēļā konceptuāli nolēma atbalstīt tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā plānots ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību.  Pret to iebilst visas opozīcijas partijas, apgalvojot, ka mērķis esot izveidot jaunu laulības institūta aizstājēju.

Pakotnē ietvertie grozījumi Notariāta likumā nosaka partnerības noslēgšanu un izbeigšanu pie notāra, paredzot, ka, ierodoties personīgi klātienē pie zvērināta notāra, partnerību var noslēgt divas pilngadīgas personas, kuru starpā ir tuvas, personiskas attiecības un nepastāv ierobežojumi tās noslēgšanai, piemēram, tuva radniecība.

Grasbergs iesniedzis vairākus priekšlikumus, tostarp deputāts rosina aizstāt visā likumprojekta tekstā vārdu "partnerību" ar vārdu "mājsaimniecību'', kā arī izslēgt, ka partnerību var izveidot tikai divas un tuvās attiecībās esošas personas.

Deputāta ieskatā, ja likumprojekta mērķis nav izveidot jaunu laulības institūta aizstājēju, bet aizsargāt dažādas sabiedrības grupas, tad ir jāparedz tiesības kopīgu mājsaimniecību nodibināt arī vairākiem tuviem cilvēkiem, kā arī brāļiem un māsām. Piemēram, kopēju mājsaimniecību varētu veidot vecvecāki, kuri dzīvo kopā ar diviem mazbērniem, vai brāļi un māsas, kuri dzīvo kopā, paredz Grasberga priekšlikums.

Visiem likumprojektiem noteikta steidzamību, lai tos varētu izskatīt divos lasījumos. Plānots, ka priekšlikumus komisijas sēdē izskatīs otrdien, 7.novembrī, lai galīgajā lasījumā parlaments par tiem varētu lemt 9.novembrī.