foto: LETA
Tukums iekļauts UNESCO Radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta
Strūklaka Brīvības laukumā Tukumā.
Novadu ziņas
2023. gada 1. novembris, 18:05

Tukums iekļauts UNESCO Radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta

Jauns.lv/LETA

UNESCO Radošo pilsētu tīklā Tukums pārstāvēs literatūras jomu, informēja novada pašvaldības pārstāve Aiga Priede.

Par šādu lēmumu vakar, Pasaules pilsētu dienā, paziņojusi UNESCO starptautiskā komiteja. Radošo pilsētu tīklā apvienojušās 350 pilsētas vairāk nekā simts valstīs.

UNESCO Radošo pilsētu tīkls tika izveidots 2004.gadā ar mērķi veicināt starptautisko sadarbību starp pilsētām, kuras radošumu ir atzinušas par instrumentu ilgtspējīgas pilsētvides attīstībā, pauž UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika. Radošo pilsētu tīkls sniedz atbalstu pilsētām, piedāvājot izglītības, līdzdalības un sadarbības iespējas, kā arī veicina pilsētu atpazīstamību starptautiskā līmenī.

"Literatūrai ir neatsverama loma pilsētas vēsturē," pauž pašvaldībā, "Tukumā aizsākās latviešu oriģinālliteratūra, pirms 400 gadiem uzraktsīts pirmais literārais teksts latviešu valodā (Fīrekers), dzimis Dainu tēvs Krišjānis Barons un pasaku tēvs Anss Lerhis-Puškaitis. Īpaša Tukuma iezīme ir neskaitāmās pasakas, stāsti un leģendas. Bagātīgā literatūras vēsture kopš 1963.gada ļāvusi bez pārtraukuma darboties Tukuma literātu apvienībai."

Pašvaldibā stāsta, ka Tukuma pilsēta uz šo nomināciju tiekusies ilgstoši. Šis mērķis arī iekļauts Tukuma novada kultūrvides attīstības plānā 2020.- 2025.gadam.

UNESCO ir ANO izglītības, zinātnes un kultūras organizācija. UNESCO rūpējas par izglītības, dabas zinātņu, sociālo un humanitāro zinātņu, kultūras, komunikācijas un informācijas jomām. UNESCO programmu īstenošanu Latvijā nodrošina UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.