Novadu ziņas
2023. gada 30. oktobris, 19:09

VIDEO: Silenes katoļu baznīcā atklāj kā senāk mūžībā aizvadīja ļaudis Latgalē un Sēlijā

Jauns.lv

Silenes Vissvētās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcā, kas šoruden nosvinēja savu 110. jubileju, izveidota neparasta ekspozīcija, kas ļauj iepazīt apbedīšanas tradīcijas Latgalē un Sēlijā. 

Šo ieceri šovasar īstenojusi biedrība “Silenes stariņi”, piesaistot Augšdaugavas novada pašvaldības piešķirto finansiālo atbalstu un Silenes Romas katoļu draudzes līdzfinansējumu projekta “Apbedīšanas tradīcijas Latgalē un Sēlijā” īstenošanai. 

Baznīcā glabājas daudz vērtīgu dokumentu, gan dzimšanas, gan laulības un miršanas apliecinājumi. 
Dievnams var lepoties ar bagātīgu liturģisko apģērbu kolekciju. Daži tērpi ir ļoti vērtīgs jūgenstila kultūrmantojums. 

Šī ekspozīcija izraisīja ļoti lielu interesi un tika iekļauta Augšdaugavas novada tūrisma objektu sarakstā. Turpinot iesākto, biedrība kopā ar baznīcas priesteri Vjačeslavu Rosļaku nolēma izveidot baznīcas otrajā stāvā īpašu ekspozīciju, kas ļautu apmeklētājiem iepazīt apbedīšanas tradīcijas Latgalē un Sēlijā. 

Šīs ieceres īstenošanai šogad saņemts atbalsts no novada pašvaldības 310 eiro apmērā. Viens no centrālajiem apskates objektiem ir instalācija, veltīta Visu svēto piemiņas dienai, kādu agrāk uzstādīja baznīcās, suminot visus aizgājējus.  Šo instalāciju rotā uzraksts poļu un latviešu valodā “Šodien man, rītu tev” kā atgādinājums, ka nekas nav mūžīgs. 

Īstenojot projektu “Apbedīšanas tradīcijas Latgalē un Sēlijā”, biedrība vēlas pievērst vēsturnieku uzmanību garīgās kultūras pētīšanai Augšdaugavas novadā un veicināt iedzīvotāju izpratni par to, cik svarīgi ir pētīt un saglabāt šīs vērtības nākamajām paaudzēm. Iespējams, šī ir pirmā šāda ekspozīcija ja ne Latvijas, tad vismaz Latgales dievnamos noteikti.