foto: LETA
Vai tā var būt? Kariņam pārmet, ka viņš darba laikā izmantojis privātās lidmašīnas - tas valstij izmaksājis tūkstošiem eiro
Līdzšinējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Sabiedrība
2023. gada 27. oktobris, 11:09

Vai tā var būt? Kariņam pārmet, ka viņš darba laikā izmantojis privātās lidmašīnas - tas valstij izmaksājis tūkstošiem eiro

Jauns.lv

Bijušais premjers Krišjānis Kariņš saviem braucieniem uz ārzemēm izmantojis privātās lidmašīnas, kas valstij izmaksājis tūkstošiem eiro, apgalvo "Latvijas avīzes" lasītājs, atsaucoties uz lidostā strādājoša paziņas teikto. Vai šādām sarunām ir pamats?

Laikraksts noskaidrojis, ka 2023. gadā, pirms valdības maiņas, Krišjānis Kariņš paspējis veikt 15 darba vizītes ārpus Latvijas un lidojumu izmaksas bijušas 276 tūkstoši eiro. Kariņš 2023. gadā lidojis darba vizītēs uz Beļģiju, Igauniju, Lietuvu, Vāciju, Moldovu, Poliju un Lielbritāniju, informēja Valsts kancelejā.

Deviņas reizes Kariņš lidojis ar "AirBaltic" vai Polijas aviokompānijas LOT reisiem. Šie lidojumi tika apmaksāti no valsts kases 12 315 eiro apmērā. Pārējie seši lidojumi bija speciāli privāto aviokompāniju reisi. Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone skaidroja, ka privātās lidmašīnas tiek izmantotas tikai gadījumos, kad nav piemērota regulārā reisa, un visbiežāk Kariņš ar tām lidojis uz Eiropadomes sēdēm, proti, izmaksas sedzis Eiropas Savienība. Šie lidojumi izmaksāja 263 783 eiro.

Speciālos reisus organizēja divas ceļojumu aģentūras - "Express Travel" un "Averoja". Līguma cena ar "Express Travel" bija 134 999,99 eiro, taču tas vairs nedarbojas. Jūnijā tika noslēgts līgums ar "Averoja" par summu 138 999,90 eiro uz nākamajiem 12 mēnešiem, pamatojoties uz Valsts kancelejas veikto cenu aptauju. Lidojumu cenā ietilpst arī premjeru pavadošo delegāciju izmaksas. Jirgensone nevarēja nosaukt precīzu pavadošo delegāciju skaitu, norādot, ka tas atkarīgs no vizītes mērķa. Ministru prezidenta delegācijā var būt ne tikai padomnieki, bet arī dažādu institūciju pārstāvji.