Lielbritānijā aizturētais bulgāru spiegs Orlins Rusevs, iespējams, piedalījies centienos Latvijā izveidot nelikumīgus sakaru kabeļus ar Krieviju
Orlins Rusevs (pa kreisi) ir viens no pieciem aizturētajiem spiegiem (ekrānuzņēmums no "X")
Sabiedrība
2023. gada 22. oktobris, 21:05

Lielbritānijā aizturētais bulgāru spiegs Orlins Rusevs, iespējams, piedalījies centienos Latvijā izveidot nelikumīgus sakaru kabeļus ar Krieviju

Jauns.lv/LETA

Lielbritānijā aizturētais spiegs Orlins Rusevs varētu būt bijis iesaistīts centienos Latvijā izveidot nelikumīgus sakaru kabeļus ar Krieviju, kļuvis zināms "TV3" raidījumam "Nekā personīga".

Proti, ap laiku, kad Rusevs un Krievijas valstspiederīgais Antons Grišajevs Latvijā dibinājuši savu firmu SIA "CloudTelecom", Latvijā tikuši fiksēti arī mēģinājumi izveidot nelikumīgus sakaru kabeļus pāri Latvijas un Krievijas robežai.

Lūgts komentēt šādu iespējamu ieceri, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols raidījumam apstiprināja, ka šāda iespēja teorētiski pastāv.

Saskaņā ar spēkā esošo kārtību, ja kāds izbūvē nelegālu datu kabeli pāri Latvijas robežām, Latvijā tam jāpieslēdzas kāda elektronisko sakaru uzņēmuma iekārtām. Šis, iespējams, ir iemesls, kādēļ ar Krievijas specdienestiem saistītām personām bija nepieciešams Latvijā reģistrēt savu elektronisko sakaru firmu, vēsta raidījums.

Datu kabeļi, kas savieno valstis, nav vienīgie objekti, kas var kļūt par nelabvēļu uzbrukuma mērķi. "Nekā personīga" vēsta, ka patlaban Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saskaņā ar likumu liek datu operatoriem publicēt internetā plānus, kuros redzami cauruļvadi, kuros tiek izvietoti interneta kabeļi, tostarp maģistrālie. To bojājums var dažu sekunžu laikā bez interneta un mobilajiem sakariem atstāt simtiem tūkstošu cilvēku. Norma savulaik ieviesta, lai atvērtu tirgu un palielinātu konkurenci tajā, bet aukstā kara apstākļos kļuvusi bīstama.

Tāpat Ruseva un Grišajeva dibinātajam uzņēmumam "CloudTelecom" uzmanība pievērsta, jo tās darbību finansēja kompānija, kas uzbūvēja datu kabeli starp Latviju un Zviedrijas Gotlandes salu.

Kā skaidro "Nekā personīga", algas "CloudTelecom" grāmatvedei un vadībai maksāja no aizdevuma, kas nāca no uzņēmuma "Baltcom Fiber". Saskaņā ar finanšu pārskatiem aizdotā summa bija vismaz 150 000 eiro. Tiesa, reģistrētās komercķīlas summa bijusi krietni lielāka - pieci miljoni eiro.

"Baltcom Fiber" un tā zviedru mātesuzņēmums tika dibināts ar mērķi būvēt optiskās šķiedras kabeli starp Zviedrijas Gotlandes salu un Latviju. 2000. gadu sākumā projekts īstenots, bet 2015.gadā kabeli iegādājās LVRTC. Darījuma summu LVRTC neatklāj, bet "Nekā personīga" zināms, ka kabeļa vērtība aplēsta 4,3 un 5,2 miljonu eiro robežās.

LVRTC uzsver, ka patlaban kabelis ir aprīkots ar sensoriem, kas tiek uzraudzīti 24 stundas diennaktī, un mēģinājumus uz to iedarboties nav iespējams nepamanīt. Šonedēļ kļuva zināms, ka ļaunprātīgi sabojāti divi datu kabeļi, kas savieno Igauniju ar Somiju un Zviedriju. Tāpēc Latvijas vienīgā jūras savienojuma drošība ieguvusi īpašu aktualitāti.

Raidījums arī vēsta, ka savas darbības laikā "CloudTelecom" paspēja piereģistrēties SPRK elektronisko pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Nozares uzņēmumi SPRK veltot kritiku par to, ka šajā reģistrā ir vairāk nekā 200 uzņēmumu. Tas liecinot, ka reģistrēties un piekļūt kritiskai infrastruktūrai var jebkurš, turklāt SPRK pārbaudot tikai to, vai pieteicējs nav iekļauts sankciju sarakstos. SPRK gan raidījumam norādīja, ka lielais uzņēmumu skaits liecina, ka balss un interneta sakaru jomā ir liela konkurence, un daļa no reģistrā esošajiem sakarus sniedz mazā teritorijā, piemēram, savā īpašumā vai uzņēmumā.

Turklāt SPRK esot iespaids, ka "CloudTelecom" nekādu darbību nemaz neuzsāka. Tomēr uzņēmums paspēja izvietot savas iekārtas LVRTC objektos. Par to gan "CloudTelecom" valsts uzņēmumam palika parādā un tieši pēc LVRTC pieteikuma tika sākts firmas maksātnespējas process, kas noveda pie tās likvidācijas.

Kā liecina "Firmas.lv", "CloudTelecom" dibināta 2014.gadā, tās pamatkapitāls bija 2800 eiro. Uzņēmums 2017.gadā likvidēts. Tā vienīgie īpašnieki bija Rusevs - 20% un Grišajevs - 80%.