foto: Toms Koklītis/LETA
Jauns.lv novērš vēsturisku kļūdu Matīsa tirgū
Jauns.lv acīgums novērsa vēsturisku misēkli, kas gribēja Vidzemes tirgu Rīgā padarīt par 20 gadiem jaunāku, nekā tas ir patiesībā.
Sabiedrība
2023. gada 12. oktobris, 06:04

Jauns.lv novērš vēsturisku kļūdu Matīsa tirgū

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mēneša sākumā pašvaldības uzņēmumi “Rīgas nami” un “Rīgas Centrāltirgus” sociālajos tīklos izplatīja uzaicinājumu 18. oktobrī apmeklēt Vidzemes tirgus 101. dzimšanas dienas ballīti: “Ielūdzam Tevi uz Vidzemes tirgus 101. dzimšanas dienas svinībām 18. oktobrī!”. Jauns.lv atklāja, ka šajā reklāmā ir ieviesusies vēsturiska kļūda pāris gadu desmitu nogrieznī. Nu šis reklāmas teksts ir labots un tajā vairs nav minēts jubilāra vecums.

Vēsturiskie fakti liecina, ka Vidzemes tirgus (savos pirmsākumos līdz 1924. gadam tas nesa Aleksandra vārdu) tika atklāts 1902. gada 15. oktobrī. Un, tātad, šomēnes tas svin nevis 101., bet gan 121. pastāvēšanas gadadienu.

foto: Facebook
Vēl pirms dažām dienām sociālajos tīklos vēstīja, ka Vidzemes tirgus ir par 20 gadiem jaunāks, nekā tas ir patiesībā.

Jauns.lv vaicāja pēc kādiem rēķiniem tad “Rīgas nami” ir aprēķinājuši tirgus plača vecumu. Drīz vien pašvaldības uzņēmums atzina, ka savos aprēķinos ir kļūdījies un ierakstus sociālajos tīklos laboja, vairs neminot konkrētu Vidzemes tirgus vecumu, kā arī precizējot vēsturisko informāciju:

“Vidzemes (sākotnēji Aleksandra) tirgus Brīvības un Matīsa ielu krustojumā ir vecākais no lielajiem Rīgas tirgiem. Tirgotāji šeit sāka pulcēties 1902. gadā un tobrīd tas bija modernākais tirgus visā Latvijā”.

Gadu gadiem nemainīgais Vidzemes tirgus

Arī pirms pieciem gadiem – 2016. gadā, kad Jauns.lv apmeklēja Vidzemes jeb Matīsa tirgu, rosība tajā bija tikpat žēlīga, kā ...

gallery icon

Savā pastāvēšanas laikā tirgus piedzīvojis gan uzplaukumu, gan arī panīkumu. Un pamestības sajūta  tajā valdījusi ne tikai 21. gadsimtā, bet pat tā pirmajā darbības dienā. 1902. gada 16. oktobrī lielais latviešu dienas laikraksts “Baltijas Vēstnesis” par tirgus atklāšanu vēstīja:

“Aleksandra tirgu atklāja vakar, bet tas bija caurmērā vāji apmeklēts. Lai gan še tirgošanās atļauta līdz pulksten 6 vakarā, tomēr jau ap pulksten 3 dienā tirgus bija pilnīgi nobeigts un bez kādas publikas. Tikai daži āboļu pārdevēji veltīgi nogaidījās uz pircējiem līdz vakaram”.

Tuvojoties dzimšanas dienas ballītei, Jauns.lv saviem lasītājiem piedāvās gan vēsturisku atskatu uz Vidzemes (arī Matīsa) tirgus vēsturi, gan pēc ballītes arī reportāžu par notikušajām svinībām.

Nolaistais Vidzemes tirgus 2018.gada maijā

Rīgas Centrāltirgus (RCT) vadība iecerējusi Vidzemes tirgus teritoriju un darbību pilnībā atjaunot līdz 2022.gada 31.decembrim, liecina RCT vēstule Rīgas domes ...

gallery icon

Vidzemes tirgus 2016.gada novembrī

gallery icon