Krista Auznieka monooperas "Apzināšanās" pirmatskaņojums Cēsīs

Svētdien, 8. oktobrī, Koncertzālē "Cēsis" pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja komponista Krista Auznieka monoopera "Apzināšanās", kuras librets ir paša komponista veidots un ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 10. oktobris, 11:00

FOTO: koncertzālē "Cēsis" izskan komponista Krista Auznieka pārpasaulīgais iestudējums - opera Pāli valodā, dzied Evija Vēbere

Jauns.lv

Svētdien, 8. oktobrī, Koncertzālē "Cēsis" pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja komponista Krista Auznieka monoopera "Apzināšanās", kuras librets ir paša komponista veidots un balstīts budistu Sattipathana sutrā. Pārpasaulīgais iestudējums ir pirmā opera Pāli valodā un tās tapšanā kopā ar Auznieku piedalījusies māksliniece Katrīna Neiburga, dziedātāja Evija Vēbere un Trio Art-i-Shock.  

Apmeklētāji, kas bija izvēlējušies svētdienas vakaru pavadīt Koncertzālē "Cēsis" un ļauties nezināmajam, kas allaž pavada pirmatskaņojumus, bija iespēja piedzīvot īpašu mākslas notikumu. Mūzika, budistu svētie teksti, operas vizuālā valodā – viss bija nešķirams un dāvāja klātesošajiem patiesi transformējošu pieredzi!  

Monodrāmas "Apzināšanās" librets vēsta par cilvēka ceļu iekšup, kas ved no fiziskā ķermeņa visdziļākajām struktūrām līdz prāta nemateriālajiem stāvokļiem, uz vietu, kur emocijas kā okeāna viļņi nāk un iet, veidojot krāšņu ainavu. 

Krista Auznieka radītajā skaņu ainavā ir ne tikai mūzika, bet arī Pāli valodā izteikts apzināšanās ceļš, kura vēstījumā spoža bija dziedātajā Evija Vēbere, bet vizuālā dimensijā  - ievelkošā un pārpasaulīgā, visu ietērpa māksliniece Katrīna Neiburga. 

Vakars bija īpašs arī Trio Art-i-Shock, jo tā bija ansambļa atkalatgriešanās uz skatuves pēc lielāka pārtraukuma un jaunā sastāvā. Šobrīd trio kopā muzicē pianiste Agnese Egliņa, čelliste Guna Šnē un sitaminstrumentālists Guntars Freibergs, un operas pirmatskaņojums mūziķiem bija lieliska iespēja sevi parādīt. 

Krista Auznieka monoopera "Apzināšanās" ir Koncertzāles "Cēsis" pasūtinājums un cerams drīz piedzīvos atskaņojumus arī citviet Latvijā un pasaulē.