Viedokļi
2023. gada 12. oktobris, 06:17

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par attālināto darbu: "Strādāt vienā kolektīvā un netikties mēnešiem ir jocīgi"

Jauns.lv

Darba kolektīvā bieži veidojas tādas attiecības, arī privātās, kas traucē darbam, saka uzņēmējs Pēteris Šmidre. Bet izcilu darba kolektīvu, kas strādā kā vienota komanda, var izveidot tikai tad, ja tas strādā kopā, tas ir - klātienē.

Pandēmijas laikā pieredzējām, ka daudzus darbus var darīt arī no mājām. Mums vairs nav jāvalkā maskas un cilvēku pulcēšanās vairs nav ierobežota, bet daudzi tā arī nav atgriezušies birojos. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai attālinātais darbs nemazina produktivitāti?” To Jauns.lv vaicāja uzņēmējam Pēterim Šmidre.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vai darbs ir efektīgs atkarīgs arī no katra cilvēka un jomas, kurā viņš strādā. Pēteris Šmidre kā vadītājs pieturas pie klātienes darba.

Viņš norāda, ka darbinieka stimulu strādāt veido trīs sastāvdaļas: * administratīvais, * materiālais un * morālais stimuls. Neklātienes jeb attālinātajā darbā trūkst viena no šīm sastāvdaļām – administratīvais aspekts. Līdz ar to ar rezultātu trīs pret divi uzvar klātienes darbs. Te gan jāuzsver, ka šis administratīvais stimuls vairāk strādā tehnokrātiskajā, nevis radošajā sfērā.

Vai darbs ir efektīgs atkarīgs arī no katra cilvēka un jomas, kurā viņš strādā. Pēteris Šmidre kā vadītājs pieturas pie klātienes darba: “Vadot sapulci, dodot uzdevumu, es redzu, tas būs izpildīts vai nē. To redzu pēc sejas izteiksmes, kādas attiecības ir starp kolēģiem.

Ir daudzi jautājumi, kurus “zūmā” nevar uzdot. Un vēl viena ļoti svarīga lieta – informācijas apmaiņa starp kolēģiem, sākot no darba informācijas un beidzot ar jociņiem. Ir arī emocionālā puse: strādāt vienā kolektīvā un netikties mēnešiem un gadiem, ir tā diezgan jocīgi. Radoša komanda var strādāt kopā tad, kad cilvēki viens otru jūt. No amerikāņu līderības skolām mēs zinām, cik daudz viņi velta tam, lai darbinieki būtu kopā ne tikai darba laikā, bet arī ārpus darba laika”.