Viedokļi
2023. gada 11. oktobris, 05:50

Dana Reizniece-Ozola par attālināto darbu: "Laisks prāts ir radošs prāts"

Jauns.lv

Tas, cik attālinātais darbs ir vai nav produktīvs, atkarīgs no jomas, kurā cilvēks strādā, no konkrētā uzņēmuma vai organizācijas specifikas, teic šaha lielmeistare Dana Reiznice-Ozola. Viņasprāt radošais darbs labāk veicas mājas apstākļos, bet rutīnas, tehnisks darbs - birojā, darba kolektīvā. Tomēr svarīgi uzsvērt, ka cilvēks ir sociāla būtne un viņam nepieciešama saskarsme ar kolēģiem, darba kolektīvu. Pretējā gadījumā kļūst skumji, un, ja cilvēkam ir skumji, tad arī darbs neveicas.

Pandēmijas laikā pieredzējām, ka daudzus darbus var darīt arī no mājām. Mums vairs nav jāvalkā maskas un cilvēku pulcēšanās vairs nav ierobežota, bet daudzi tā arī nav atgriezušies birojos. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai attālinātais darbs nemazina produktivitāti?” To Jauns.lv vaicāja Starptautiskās šaha federācijas viceprezidentei, bijušajai politiķei Danai Reizniecei-Ozolai.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dažus mēnešus pēc tam, kad sākās attālinātais darbs, parādījās pētījumi, ka tas ir daudz produktīvāks nekā klātienes, jo cilvēki mazāk taisa pīppauzes, strādā par veselu dienu vairāk, ir produktīvāki, uzsver Dana Reizniece-Ozola.

Par savu darbu Starptautiskajā šaha federācijā viņa saka: “Strādājot starptautiskajā organizācijā, attālināta darba jaunie rīki un prakses, kas nāca Covid pandēmijas laikā, man ir ļoti palīdzējušas. Mums katrs darbinieks, kolēģis strādā savā valstī – ASV, Izraēlā, Ķīnā, Katara, Kanādā...
Ja mums vienmēr būtu jāsatiekas, lai pārrunātu darba jautājumus, tas būtu ārkārtīgi dārgi un neproduktīvi”.

Dažus mēnešus pēc tam, kad sākās attālinātais darbs, parādījās pētījumi, ka tas ir daudz produktīvāks nekā klātienes, jo cilvēki mazāk taisa pīppauzes, strādā par veselu dienu vairāk, ir produktīvāki, uzsver Dana Reizniece-Ozola.

“Bet man šķiet, ka tā problēma varētu būt ilgtermiņā, jo cilvēks ir sociāla būtne. Mēs kādu laiku varam intensīvi pastrādāt attālināti, bet tad sapratīsim, ka mums vajag komunikāciju ar citiem, ar kolēģiem. Jo pretējā gadījumā sākam skumt un paliek vientuļi. Un, ja ir skumji, tad arī produktivitāte strauji krīt.

Es diezgan bieži braucu uz ārvalstīm, šaha pasākumiem, jo man vajag kolēģus fiziski redzēt, viņus “pataustīt””.

Dana Reizniece-Ozola teic, ka vienkāršus, rutīnas darbus labāk būtu veikt birojā, kur esi kopā ar citiem, kas tevi disciplinē. Savukārt radošajām profesijām labāks esot “mājas darbs”, kad esi ērtā vidē, tevi neviens netraucē, kad vari padomāt, uztaisīt kafiju:

“Ir jau tā, ka laisks prāts ir radošs prāts. Es nedomāju laisks – slinks, bet gan tāds prāts, kuru nerausta uz visām pusēm. Piemēram, es radošu darbu varu darīt tikai tad, kad oficiālā darba diena jau ir beigusies, kad vairs nav nepārtraukto telefona zvanu, sanāksmes, kas rausta uz visām pusēm, e-pasti, kas tev rada stresu, ka uz tiem visu laiku jāatbild, kad visi kolēģi aizgājuši gulēt un bērni nolikti pie miera”.

Kā Jurģis Liepnieks, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre vērtē attālinātā darba produktivitāti, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.