FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas dodas baudīt leģendārās Verdi operas "Dons Karloss" jauniestudējuma pirmizrādi LNOB
Skatītāji ierodas uz Verdi operas "Dons Karloss" pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā un baletā (foto: Mārtiņš Ziders)
Kultūra
2023. gada 5. oktobris, 21:16

FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas dodas baudīt leģendārās Verdi operas "Dons Karloss" jauniestudējuma pirmizrādi LNOB

Jauns.lv/LETA

Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) ceturtdien pirmizrādi piedzīvojis Džuzepes Verdi operas "Dons Karloss" jauniestudējums. Vācu režisora Klausa Gūta veidotais iestudējums ar Etjēna Plisa scenogrāfiju un Petras Reinhartes kostīmiem ir kopražojums ar Neapoles "Teatro San Carlo".

Rudens noskaņā ļaudis dodas baudīt Džuzepes Verdi operas "Dons Karloss" pirmizrādi LNOB

Ļaudis dodas baudīt Džuzepes Verdi operas "Dons Karloss" pirmizrādi LNOB

gallery icon

LNOB jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir franču maestro Frederiks Šaslēns, atjaunojuma režisors ir Marselu Peršs-Buskainu.

Filipa II lomu pirmajās trīs izrādēs interpretēs bass Ginters Groisbeks. Titullomu interpretēs poļu tenors Arnolds Rutkovskis un dienvidkorejiešu tenors Džeimss Lī, Elizabetes lomu atveidos Jūlija Vasiļjeva un Inna Kločko, Eboli - čehu mecosoprāns Estere Pavlū un Irma Pavāre, Rodrigo - Rinalds Kandalincevs un Jānis Apeinis.

Lietuviešu bass Tads Girininks atveidos gan Filipa II, gan Lielinkvizitora lomu. Lielinkvizitora lomu interpretēs arī Krišjānis Norvelis. Galma ākstu atveidos kolumbiešu aktieris Fabians Augusto Gomess-Boorkess, kas šo lomu spēlēja arī Neapoles "Teatro San Carlo".

Operas "Dons Karloss" notikumi risinās 16.gadsimta Francijā un Spānijā. Notiek sarunas par miera līgumu ar Spāniju, kas paredz Spānijas prinča Karlosa laulības ar Francijas princesi Elizabeti. Kad politisku apsvērumu rezultātā dona Karlosa mīļotā Elizabete kļūst par viņa tēva Filipa II sievu, operas titulvaronis nonāk politikas, mīlestības un reliģijas krustcelēs, kas var ietekmēt visas Eiropas nākotni.

"Dons Karloss" ir viena no Verdi vērienīgākajām operām, kura jau komponista dzīves laikā pieredzēja vairākas redakcijas gan franču, gan itāļu valodā. LNOB Verdi opera izskanēs paša komponista 1886.gadā veidotajā redakcijā itāliski.