Kultūra
2023. gada 27. septembris, 13:32

Video: Nacionālā teātra izrādē "Terors" tiesas procesa iznākumu izlemj skatītāji

Jauns.lv

Vakar Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē pirmizrādi piedzīvoja režisora Valtera Sīļa iestudētā Ferdinanda fon Šīraha drāma “Terors”. Izrāde ir tiesas sēde, kurā skatītāji pieņem lēmumu par apsūdzētā likteni. Kaspara Aniņa tēlotais aviodrošības eksperts Lars Kohs ir apsūdzēts par teroristu nolaupītas pasažieru lidmašīnas notriekšanu. Bojā gājuši 164 pasažieri, toties lidmašīna nenogāzās, kā bija iecerējuši teroristi, stadionā, kur tobrīd atradās 70 000 cilvēku.

Sodīt vai attaisnot? Tas jāizlemj skatītājiem. Tiesneša lomā Voldemārs Šoriņš, prokurore Daiga Kažociņa, apsūdzētā aizstāvis Ivars Kļavinskis. Tiesas sēdē notiek izvērsta diskusija par cilvēku dzīvību salīdzināmību, proti, vai lidmašīnas pasažieru dzīvības bija mazāk vērtas par stadionā sanākušo dzīvībām? Vai apsūdzētais rīkojies aukstasinīgi vai tomēr racionāli? Vai Sanitas Paukas atveidotās cietušās vīrs būtu varējis novērst lidmašīnas nogāšanu, ja viņam būtu izdevies iekļūt pilotu kabīnē? Vai līdz lidmašīnas nogāšanās mirklim varēja pagūt evakuēt ļaužu pilno stadionu?

foto: R. Laguns
Tiesas sēdē notiek izvērsta diskusija par cilvēku dzīvību salīdzināmību, proti, vai lidmašīnas pasažieru dzīvības bija mazāk vērtas par stadionā sanākušo dzīvībām?

Izrādes mēģinājumu esot noskatījies arī tiesnesis, kas strādā profesijā. Viņš atzinis, ka dzīvē tiesas sēdes notiekot itin līdzīgi. Iespējams, reālistiskumu drāmai piešķir arī fakts, ka lugas autors Ferdinands fon Šīrahs pēc profesijas ir jurists. Viņš Vācijā strauji kļuva slavens ar īsstāstiem, ko pirmo reiz publicēja 45 gadu vecumā.

Nacionālā teātra izrādē "Terors" tiesas procesa iznākumu izlemj skatītāji

Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē pirmizrādi piedzīvoja režisora Valtera Sīļa iestudētā Ferdinanda fon Šīraha drāma “Terors”. Izrāde ir tiesas sēde, ...

gallery icon

Iestudējuma režisors Valters Sīlis terorisma tematā saskata aktualitāti arī šodien: “Man liekas, autors tieši gribēja šo jautājumu uzdot sabiedrībai. Jā, mēs šeit esam drusku attālāk, bet arī mums Baltijā ir novietotas divas reaktīvās lidmašīnas, kuras šādā gadījumā no NATO pārietu mūsu virspavēlniecībai, un būtu šādi lēmumu jāpieņem. Mēs neesam bijuši upuri teroram, kāds ir aprakstīts šeit, bet mums ir citas formas apdraudējumi tepat kaimiņos.”

Skaties pievienoto video un gūsti pirmos iespaidus par apsūdzētā motīviem un iestudējumu kopumā. Izrādei “Terors” ir divi cēlieni. Tuvojoties beigām, katram skatītājam individuāli jautā viņa lēmumu – notiesāt vai attaisnot apsūdzēto Larsu Kohu.