foto: dorin puha / Alamy/ Vida Press
Krāpnieki vilina ar karaliskām dāvanām par diviem eiro. Zaudēt varam tūkstošus!
Pēdējās nedēļās interneta krāpnieki no iedzīvotājiem datus cenšas izkrāpt piedāvājot karaliskas dāvanas divu eiro vērtībā.
112
2023. gada 2. oktobris, 05:56

Krāpnieki vilina ar karaliskām dāvanām par diviem eiro. Zaudēt varam tūkstošus!

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēdējās nedēļās krāpnieku grupējumi, uzdodoties par valsts kapitāluzņēmumu pārstāvjiem, sociālajos tīklos izplata aicinājumus par diviem eiro iegūt lielas bagātības, cenšoties no cilvēkiem izvilināt personiskos bankas datus, lai pēc tam no viņu kontiem nozagtu simtiem vai pat tūkstošiem reižu lielākas summas. Tikko šāds “aicinājums” bija no “Latvijas pasta”, bet pirms pāris nedēļām no “Latvijas dzelzceļa”.

“Facebook” tika izveidoti vairāki “Latvijas pasta” profili, kuros bija rakstīts: “Tūkstošiem aizmirstu sūtījumu paliek bez īpašniekiem pasta nodaļās. Saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem uzņēmumam “Latvijas Pasts” reizi gadā jāatbrīvojas no nesaņemtajiem sūtījumiem. Tomēr tas piedāvā iespēju saņemt nejaušus sūtījumus par tikai 2,00 €. Šajos sūtījumos varat atrast pārsteidzošus priekšmetus, sākot no planšetdatoriem un kafijas automātiem līdz grāmatām un rokassomām”.

“Latvijas pasts” izplatījis informāciju, ka tās ir pilnīgas muļķības un pasta nodaļās neuzkrājas neizņemti sūtījumi. Ja adresāts sūtījumu neizņem, tas tiek nosūtīts atpakaļ izsūtītājam:

“Krāpnieki atrod jaunus veidus, kā maldināt iedzīvotājus “Facebook” platformā! “Facebook” šobrīd ir izveidotas vairākas lapas, kas uzdodas par “Latvijas pastu”, aicinot piedalīties noliktavas izpārdošanā un par izdevīgām cenām iegādāties nezināmas preces – lūdzam neuzķerties uz šīs krāpnieku aktivitātes”.

Savukārt pirms pāris nedēļām šāds vilinošs “aicinājums” parādījās it kā no “Latvijas dzelzceļa”, piedāvājot iegādāties īpašu atlaižu karti par nieka dieviem eiro. Krāpnieki apgalvoja, ka ar īpašo karti iespējams visu gadu braukt ar vilcienu bez maksas.

“Latvijas dzelzceļš” norāda, ka nekas tāds nav iespējams, kaut vai tādēļ, ka ar pasažieru pārvadājumiem nodarbojas nevis “Latvijas dzelzceļš”, bet gan “Pasažieru vilciens”:

““Latvijas dzelzceļš” atgādina, ka tā pienākums ir rūpēties par infrastruktūras uzturēšanu un attīstīšanu nevis pasažieru pārvadāšanu, tāpēc šādas akcijas netiek rīkotas”. 

Lai piedalītos šajās “vilinošajās akcijās” iedzīvotājam jāuzspiež uz pievienotās hipersaites un jāaizpilda aptauja. Tomēr nekādā gadījumā šo saiti un citas, kas iekļautas paziņojumā, nedrīkst atvērt. Un it sevišķi “aptaujas anketā” ierakstīt savus datus, jo pretējā gadījumā varat zaudēt simtus vai pat vairākus tūkstošus eiro.