Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts” 2023

9. septembrī, Rīgā jau 18. reizi notiek mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”.

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 10. septembris, 08:46

FOTO: no gaismas šoviem līdz dejām ar cirka elementiem. Rīgā 18. reizi svin "Balto nakti"

Jauns.lv

Sestdien, 9. septembrī, Rīgā jau 18. reizi notika mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”. Tā laikā galvaspilsētas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Pļavniekos, Teikā, Brasā Vecmīlgrāvī un Sarkandaugavā varēja baudīt dažādu žanru koncertus, performances, izstādes, dejas ar cirka elementiem, kā arī interesenti varēja sekot līdzi lielformāta murāļa tapšanas procesam Tallinas kvartālā.

Šogad foruma īpašā tēma bija “Apslēptās patiesības” – katra liela patiesība sastāv no daudzām mazām taisnībām, katra ideja – no iedvesmas avotiem vai ietekmēm. Aiz katra mākslas darba slēpjas idejas un tēmas, kas pašas par sevi var būt patstāvīgi darbi. 

Apmeklētāji tika aicināti doties gan pa jau zināmiem maršrutiem, gan pilsētā iemīt jaunas “takas”. Jau tradicionāli  notika “Skaņu meža Baltā nakts” un audiovizuālās koncertprogrammas “Videogrāfija” koncerti, savukārt jaunus iespaidus varēja gūt grupu “Alejas” un “Kautkaili” priekšnesumos, un performancē “Putnu disko”.

Vecrīgu ieskandināja etno diskonakts Rātslaukumā, bet nedaudz mierīgākas notis skanēja jauniešu kora “Balsis” izpildījumā ar diriģentu Intu Teterovski Rīgas Augšāmcelšanās luterāņu baznīcā Lielajos kapos, kuri šogad sagaida savu 250. gadskārtu. Turpat netālu – VEF Kultūras pilī Orķestra “Rīga”, saksofonu kvarteta “Atomos” un ārzemju viesmākslinieku izpildījumā varēja piedzīvot muzikālu baudījumu 21. gadsimta laikmetīgās mūzikas skaņdarbu programmā.

Īpašs pilsētvides objekts šī gada “Baltajā naktī” bija šveicieša Etjēna Andrē Krāenbūla veidotā vides instalācija “Bing bang 850”, kas bija apskatāms Neatkarības laukumā. Tas attēlo mākslinieka sajūtu par Visuma iekustināšanu – Lielo sprādzienu. Objekta 850 metāla cauruļveidīgie elementi kopā veido bumbas formu, kas attēlo Lielo sprādzienu kā sfērisku formu, kas varētu būt gan planēta, gan atoms mikroskopiskā palielinājumā. Sfēra šūpojas, pulsē, svārstās, atkāpjas, liekot ikreiz ieskanēties Visumam – objekta vērotāji kļuva par lieciniekiem autora sajūtai par to, kāda bija pirmā skaņa un Visuma sākums.

Eksistenciāliem jautājumiem pieskārušies arī mākslinieki no projekta “Dievišķā ģeometrija”. Viņu veidotā mākslas instalācija, kas bija skatāma Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas iekštelpās, simbolizē visu lietu vienotību un savstarpējo saistību.