Sabiedrība
2023. gada 11. septembris, 09:22

Video: ko darīt, lai smadzenes ātrāk iegaumētu mācību vielu, un kā pārvarēt brīžus, kad šķiet, ka tas nav iespējams

Jauns.lv

Lai vieglāk iegaumētu jaunas zināšanas, skolēniem, studentiem un ikvienam, kurš mācās, jāievēro daži pamatnoteikumi. Lai smadzenes darbotos optimāli, tās gan jānodarbina, gan jāatpūtina pareizi. Pēc pamatīgas mācīšanās vienmēr ieteicams doties gulēt vai vismaz nosnausties. Miegā smadzenes jauno informāciju saglabā un sasaista ar iepriekš apgūto.

Labākam rezultātam jāpārskata arī uzturs un ēšanas režīms, kā arī jāpielūko, lai organisms saņemtu gana daudz ūdens, jo, ja cilvēkam slāpst, viņa koncentrēšanās spēja samazinās līdz pat 30 procentiem. "Riga Brain" smadzeņu treniņu centra vadītājs Pēteris Urtāns arī iesaka vismaz pāris reižu nedēļā kaut 30 minūtes pasvīst sportojot. “Tieši fiziskās aktivitātes laikā, tieši muskuļu darbības laikā veidojas noteiktas vielas, kas vajadzīgas smadzenēm, lai rastos jauni savienojumi starp neironiem.”

Urtāna vadītajā smadzeņu treniņu centrā veic smadzeņu elektromagnētiskās aktivitātes mērījumus un atjauno smadzeņu pašregulācijas procesus. Kādam pietiek ar vienu seansu, citam vajadzīgs vesels cikls, bet rezultātā cilvēks labāk guļ, viņam ir vieglāk koncentrēties un atcerēties jaunas zināšanas.

foto: Freepik.com
Labākam rezultātam jāpārskata arī uzturs un ēšanas režīms, kā arī jāpielūko, lai organisms saņemtu gana daudz ūdens, jo, ja cilvēkam slāpst, viņa koncentrēšanās spēja samazinās līdz pat 30 procentiem.

Mūzikas terapija ir vēl viena metode, kas palīdz skolēniem nostabilizēt koncentrēšanās spēju un pārvaldīt savus impulsus, savukārt improvizācija ar daudzajiem instrumentiem rāda, kā uz lietām paskatīties citādi. Latvijas Mūzikas terapijas asociācijas valdes locekle Inga Bērziņa stāsta, kādu rezultātu var panākt mūzikas terapeita kabinetā, un iesaka, kā mājas apstākļos pārvarēt brīžus, kad skolēns gatavs padoties sarežģītā mācību materiāla priekšā. "Tad, kad jūti, ka bērns jau ir saspringts, jau raud, jau asaras birst par to, ka viņš nesaprot matemātiku un viņam negribas lasīt, es ieteiktu taisīt piecu minūšu pauzīti, ieslēgt mūziku un ierosināt padejot, izkustēties. Pēc tam samīļoties, sabučoties un atkal ļaut bērnam aiziet pie lietām, kas viņam nešķiet tik saistošas."

Skaties pievienoto video un uzzini vēl dažādus paņēmienus, kā atvieglot mācīšanās procesu gan bērniem, gan pieaugušajiem un kādas ir biežāk pieļautās kļūdas, gatavojoties svarīgām zināšanu pārbaudes reizēm.