foto: Publicitātes foto
Jelgavā atklās vienu no modernākajām vidusskolām valstī; pārbūvē iztērēti 15 miljoni
Sabiedrība
2023. gada 29. augusts, 12:35

Jelgavā atklās vienu no modernākajām vidusskolām valstī; pārbūvē iztērēti 15 miljoni

Jauns.lv

Jelgavā 1.septembrī rekonstruētajā Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā (Meiju ceļā 9) atgriezīsies vairāk nekā 1200 skolēni.

Modernajā mācību iestādē ar jauno tehnoloģiju palīdzību skolēni apgūs informācijas tehnoloģiju, inženierzinātņu un humanitāro zinātņu pamatus. Skola ir pilnībā pārbūvēta. Uz tās jumta uzbūvēta arī observatorija, lai iegūtu datus mācību procesam, uzstādīti saules paneļi, kas skolēniem praktiski ļaus apgūt atjaunīgo enerģiju izmantošanu ikdienā.

foto: Publicitātes foto

Skolas pagalmā mazāko klašu bērniem izbūvēts inovatīvs rotaļu laukums, bet vecākajiem skolēniem – mācību darbnīca, kurā varēs metināt, frēzēt un arī būvēt elektroautomobiļus. Skolas pārbūvē ieguldīti vairāk nekā 15 miljoni eiro.

Rekonstrukcijas gaitā paaugstināta ēkas energoefektivitāte – tā ir nosiltināta, nomainīti logi un durvis, pārbūvēts siltumtīkls un siltummezgls, ventilācijas un apgaismojuma sistēmas, veikta iekšējo un ārējo inženiertīklu pārbūve un izbūve. Jaunas tehnoloģijas ieviestas, piemēram, sensoru ventilācijas sistēma ļaus aprēķināt skābekļa līmeni klasē un nepieciešamības gadījumā nodrošinās optimālu gaisa kvalitāti.

foto: Publicitātes foto

Labiekārtota arī skolas teritorija. Skolas priekšā izveidots plašs bruģēts laukums pasākumiem un uzstādīta videonovērošana. Visapkārt ēkai iekārtotas velonovietnes 240 divriteņiem, kā arī teritorija papildināta ar jauniem kokiem un apstādījumiem. Pie ieejas izbūvēts panduss un otrpus skolai – lifts, kura iepriekš nebija.

Skolas pagalmā mazāko klašu skolēniem izbūvēts rotaļu laukums ar gumijas segumu. Tajā uzstādītas dažādas iekārtas – līdzsvara elementi, gumijas bumbas un kubi, āra mūzikas instrumenti, batuti un interaktīva rotaļu iekārta “Yalp memo”, ko veido no spēles laukums un septiņas kolonnas, kas aprīkotas ar 360 grādu LED skārienekrānu un skaņu. Izmantojot šo iekārtu, skolēni var atraktīvā un saistošā veidā apgūt mācību vielu. Otrpus skolai izbūvēts amfiteātris jeb zaļā klase, kur varēs notikt āra nodarbības.

Lai popularizētu astronomiju, uz skolas jumta uzbūvēta observatorija. Paredzēts, ka dati no tās tiks ievākti attālināti. Uz skolas jumta uzstādīti arī saules paneļi, lai skolēni praktiski apgūtu kā ikdienā izmantot atjaunīgo enerģiju. Vispirms saules enerģiju izmantos gudrajā klasē, kurā skolēni iepazīs tehnoloģijas, bet turpmāk vasarās to varētu lietot skolas ārējā apgaismojuma nodrošināšanai.

Skolas aktu zālei nomainīts grīdas segums, izbūvēti akustiskie griesti, uzstādītas modernas apskaņošanas un gaismu sistēmas. Uz skatuves iebūvēts ekrāns, uz kura varēs pārraidīt projekcijas. Bet aiz skatuves izbūvēta speciāla teātra klase un tā aprīkota ar gaismu un skaņas sistēmu un pārvietojamo digitālo ekrānu.

foto: Publicitātes foto

Vērienīgas pārmaiņas piedzīvojusi sporta zāle – tajā uzstādīts speciāli sportošanai paredzēts grīdas segums ar FIBA sertifikātu, griestiem atrasts akustisks risinājums, lai nepieciešamības gadījumā zālē varētu notikt arī citi pasākumi. Zāli tagad iespējams sadalīt divās daļās, lai vienlaicīgi var notikt dažādas sporta aktivitātes. Zālē arī uzstādīta 8,2 metrus augsta kāpšanas siena.

Lai teorētiskās zināšanas nostiprinātu praksē, skolas pagalmā izbūvēta 70 kvadrātmetrus plaša mācību darbnīca, kurā skolēni varēs metināt, frēzēt, būvēt elektroautomobiļus un salabot savu velosipēdu.

Pārbūvēta arī skolas ēdnīca un virtuve, kura iznomāta pakalpojumu sniedzējam. Virtuve sadalīta zonās – konditoreja, sadale, gaļas cehs, u.c. Izbūvēts ēdiena lifts, pa kuru uz virtuvi varēs transportēt produktus no noliktavas ēkas cokolstāvā.

foto: Publicitātes foto

Ēkā saglabāti vēsturiskie akcenti – 1. un 2. stāva gaiteņos atjaunots vēsturiskais grīdas segums – betona mozaīka. Tāpat visos skolas gaiteņos saglabāti Aleksandra un Mārītes Djačenko veidotie keramikas ciļņi. Skolas gaiteņos un pie skolas aktu zāles izvietoti monitori, uz kuriem rādīs skolai aktuālo informāciju, kā arī tiešraidē varēs vērot aktu zālē notiekošos pasākumus.