foto: LETA
Kā veiksmīgi pierunāt tīni neveipot? Speciālisti Latvijā organizējuši līdz šim nebijušu kampaņu
Tas, vai mūslaikiem atbilstošo kampaņu izdosies atkārtot, atkarīgs no līdzekļu pieejamības: "Latvijā valsts līdzekļi bērnu un jauniešu vielu prevencijai ir pieejami tikai ļoti konservatīvām un savā ziņā arhaiskām programmām. Valsts līmenī diskusijas par vielu prevenciju joprojām ir vairāk atbilstošas padomju laiku stigmām, nekā zinātnei un mūsdienīgām pieejām," apgalvo bērnu un jauniešu psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs.
Sabiedrība
2023. gada 27. augusts, 07:43

Kā veiksmīgi pierunāt tīni neveipot? Speciālisti Latvijā organizējuši līdz šim nebijušu kampaņu

Jauns.lv

Maijā notikušo pusaudžu dienu ietvaros Latvijā varēja iesaistīties, domājams, vienā no nedaudzām, patiesī mūslaicīgām iniciatīvām ar mērķi - ierobežot kaitīgo ieradumu izplatīšanos skolēnu vidū. Lai ierobežotu e-cigarešu lietošanu, skolēni tika iesaistīti īpašā kampaņā.

Kampaņai "Nē - veipošanai! Jā - ceļojumam" pieteicās 152 klases no visiem Latvijas reģioniem, 6.-12. klašu skolēni, kā arī tehnikumu audzēkņi.

"Tātad kopskaitā mēs ar šo kampaņas vēstījumu sasniedzām vairāk nekā 3000 pusaudžu.Visas klases saņēma materiālus par veiksmīgu ieradumu veidošanu un negatīvo ieradumu, tostarp veipošanas, atmešanu. Kampaņā tika iesaistīti arī skolotāji un vecāki - dalībnieku vecākiem bija iespēja noklausīties bērnu psihiatra Dr. Gunāra Trimdas nodarbību par veipošanu, bet skolotāji saņēma īpaši izstrādātu nodarbību ar izdales materiāliem, kuru novadīt audzināšanas stundā, sniedzot skolēniem zinātnē balstītus faktus un veicinot atklātas diskusijas par veipošanas kaitīgumu," ainu ieskicē pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs.

Lai klase kvalificētos noslēguma izlozei, bija jāiziet divu nedēļu izaicinājums, katru dienu izpildot noteiktas aktivitātes un apņemoties atturēties pašiem, kā arī atturot citus no veipošanas.

Līdz galam tika 85 klases, kuras visas iesūtīja arī noslēguma video ar aicinājumu arī citiem skolēniem neveipot.

No šīm Latvijas 1. pusaudžu mentālās veselības konferences laikā tika izlozētas galvenās balvas.

Pašu svarīgāko - ceļojumu trīs dienām uz Tartu (Igaunija) - saņēma Viesītes vidusskolas 8.a klase, kura vasaras sākumā visi arī devās klases ceļojumā.

Kampaņa, kuru jaunieši saprot

"Šo pieeju izmēģinot pirmo reizi un bez īpašiem resursiem, tika sasniegti daudz vairāk jaunieši nekā paredzēts. Un jauniešu iesaiste bija ļoti liela - viņi ne tikai paši organizēja anti-veipošanas kampaņu savās skolās, bet arī taisīja plakātus, filmēja video par šo tēmu utml. Līdz ar to var droši teikt, ka pierādījumos balstītas un vecumposmam atbilstošas pieejas dod ļoti veiksmīgus rezultātus, kā aizsniegt un uzrunāt pašus jauniešus un iesaistīt viņus aktivitātēs, kuras tiešā veidā ir paredzētas viņu pašu veselības uzlabošanai," stāsta Konstantinovs.

Psihoterapeits jau iepriekš ir kritizējis valsts atbildīgo iestāžu pieeju šādai diskusijai un darbam ar jauniešiem - tā lielākoties veidota ap iebiedēšanu, policijas suņu reidiem skolu skapīšos un tamlīdzīgi.

"Šī kampaņa, mūsuprāt, ir arī laba alternatīva Latvijā šobrīd valstiski realizētajām pieejām, kas bieži ir arhaiskas, neefektīvas un mūsdienu realitātei neatbilstošas. Mīnuss - mēs pagaidām nezinām, vai šāda kampaņa dod paliekošu efektu, bet mēs arī norādam skolām, ka pusaudžu iesaistes programma ir tikai viena daļa no veiksmīgas prevenciajs stratēģijas. Skolas arī saņēma sarakstu ar pārējām nepieciešamajām intervencēm, kurām vajadzētu būt katrā skolā," skaidro psihoterapeits.

"Vēl viena atziņa - ka datu aizsardzības dēļ mēs nevarējām izmantot varbūt pašu efektīvāko kampaņas materiālu - skolēnu veidotos video, kur viņi aicina viens otru neveipot. Ja šādu kampaņu rīkotu turpmāk, tad noteikti gribētos ar juristiem saprast, vai ir kāda iespēja tomēr šiem materiāliem nonākt pie skolēniem. Par mūsu īstenoto programmu ir liela interese arī ārvalstīs, jo veipošana ir problēma visur, bet šādas jaunas, inovatīvas pieejas, kuras būtu jau izmēģinātas reālās skolās, pagaidām nav daudz. Līdz ar to šajā gadā prezentēsim arī datus par šo programmu Eiropas līmeņa zinātniskajās konferencēs," atklāj Konstantinovs.

Loģisks šķiet jautājums - vai šādu kampaņu ir paredzēts atkārtot. Te ieskicējas problemātiskais naudas jautājums.

"Latvijā valsts līdzekļi bērnu un jauniešu vielu prevencijai ir pieejami tikai ļoti konservatīvām un savā ziņā arhaiskām programmām. Valsts līmenī diskusijas par vielu prevenciju joprojām ir vairāk atbilstošas padomju laiku stigmām, nekā zinātnei un mūsdienīgām pieejām. Tādēļ šādas programmas var norisināties tikai par privātiem vai piesaistītiem līdzekļiem. Šobrīd kopā ar Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centru meklējam privātos atbalstītājus, starp sociāli atbildīgiem uzņēmumiem, kuriem ir svarīga Latvijas bērnu veselība un droša skolu vide. Ja tādus izdosies atrast, tad programmas izaicinājums startēs jaunā gada sākumā," cerīgs ir psihoterapeits.