foto: Ivars Soikāns/LETA
Direktori izmisumā, nākoties pat “krist ceļos” un lūgties. Kāda ir situācija skolās īsi pirms jaunā mācību gada?
Zinību diena Vienības pamatskolā Daugavpilī.
Sabiedrība
2023. gada 25. augusts, 10:15

Direktori izmisumā, nākoties pat “krist ceļos” un lūgties. Kāda ir situācija skolās īsi pirms jaunā mācību gada?

Jauns.lv

1. septembris tuvojas straujiem soļiem, palikusi vien nedēļa, līdz skolu telpas piepildīs simtiem zinātkāru un labi atpūtušos skolēnu. Viss būtu skaisti, ja ne tas pedagogu trūkums... Skolotāju nepietiek gan Rīgā, gan Pierīgā. Ropažu vidusskolas direktore akūto pedagogu trūkumu sauc par nenormālu un neslēpj, ka, uzsākot jauno mācību gadu, skolā, visticamāk, nespēs nodrošināt vielas apguvi ķīmijā, vēsta TV3 ziņas. 

Jau nākamnedēļ – 1. septembris. Ropažu vidusskolas direktore Nora Pavlova neslēpj, ka gaidāmos svētkus aizēno skolotāju trūkums: “Situācija ir ļoti akūta, es varētu teikt, ka šobrīd esmu izmisumā.”

Trūkst latviešu, angļu, krievu valodas pedagogu, kā arī nav, kas māca bioloģiju, ķīmiju un mūziku. Vislielākās raizes sagādā tieši ķīmijas skolotāja vakance. Šā priekšmeta zinātāju jau tā ir maz, vēl mazāk no viņiem – izvēlas strādāt skolā.

“Esmu šobrīd izdarījusi absolūti visu – gan privātie kontakti, gan sludinājumi visur, bet nav atsaucības. Esmu uzrunājusi vienu mūsu skolas absolventu, viņš mācās Ķīmijas fakultātē, un, viņu uzrunājot, jaunietis saka “paldies”, bet viņš strādā “Grindex”. Viņa atalgojums ir krietni lielāks, nekā es varu piedāvāt,” stāsta Pavlova.

Bedre, kas izveidojusies ar skolotāju vakancēm, katru gadu padziļinās. Skolotāji dodas vai grib doties pensijā, bet jauni vietā nenāk.

“Nupat pirms jums man bija saruna ar latviešu valodas skolotāju pensijas vecumā, kur faktiski gandrīz jākrīt uz ceļiem, lai izlūgtos, lai viņa vēl neaiziet projām, bet trupinātu mācīt gan vidusskolas klases, gan arī daļu pamatskolu nosegt. Bet šobrīd ir tā, ka septītajās klasēs man nav vispār skolotāju latviešu valodā,” teic Ropažu vidusskolas direktore.

Vairāk skaties sižetā: