Viedokļi
2023. gada 21. augusts, 07:14

Bijušais Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms par mūsu basketbolistu izredzēm Džakartā: “Tā ir uzvarētāju mentalitāte!”

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase pagājušās nedēļas vidū uzsāka savu braucienu uz Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu, kur no 25. augusta līdz 10. septembrim spēlēs FIBA Pasaules kausa finālturnīrā. Mūsu valstsvienība pirmo reizi piedalīsies šādas raudzes sacensībās. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai uz Džakartu devusies mūsu sapņu komanda?”. To Jauns.lv jautāja bijušajam Latvijas izlases kapteinim Jānim Blūmam. Viņš saka: “Principā visus varam uzvarēt!”

Latvijas basketbola izlase pirmo reizi piedalīsies Pasaules kausa finālturnīrā, kur sacentīsies ar visu kontinentu labākajiem spēlētājiem. Treneris Luka Banki kopā ar izlasi ir sasnieguši garāko uzvaru sēriju valstsvienības vēsturē, bet pirms čempionāta smaids vairs nav tik plašs. Komandas lielākā zvaigzne Kristaps Porziņģis savainojuma dēļ palīdzēt nevarēs, bet jau kādu brīdi iepriekš bija zināms, ka nespēlēs arī Jānis Strēlnieks un Rihards Lomažs, kuriem komandā nereti tikusi atvēlēta saspēles un uzbrukumu veidošana. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai uz Džakartu aizbraukusi mūsu sapņu komanda?”. To Jauns.lv jautāja bijušajam Latvijas izlases kapteinim Jānim Blūmam, kurš kopā ar mūsu valstsvienību aizvadījis septiņus Eiropas čempionātu finālturnīrus.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pēdēja laikā par izlasi, kādu to iztaisījis Luka Banki, principā ir tāda sajūta, ka varam uzvarēt visus. Tā ir tāda uzvarētāju mentalitāte, norāda bijušais Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms.

Jānis Blūms, kurš Eiropas čempionātu finālturnīros spēlējis no 2005. līdz 2017. gadam, atminoties to laiku, saka: “Manā laikā, kad mums bija tādas iespējas, kaut kas sanāca un kaut kas arī nesanāca. Kaut kādā veidā (pašreizējā izlase) no mums mācījusies, un tagad ir reāla “šance” to izmantot”.

“Pēdējā laikā par izlasi, kādu to izveidojis Luka Banki, principā ir tāda sajūta, ka varam uzvarēt visus. Tā ir tāda uzvarētāju mentalitāte. Nesaku, ka tāda nav bijusi pirms tam, bet tagad vienkārši mēs visu laiku uzvaram! Un to varēja just arī nesen, aizejot uz spēli pret Gruziju: mēs slikti iesākām, bet bija tāda sajūta, ka tāpat uzvarēsim. Man liekas, ka tagad mūsu izlase tā pa īstam nevar zaudēt – nezinu, kādam tad jābūt pretiniekam!? Tā mentalitāte ir labi “iedzīta”, ka arī slikti spēlējot viņi tāpat uzvarēs. Un, ja labi spēlē, tad vispār neviens nevar apstādināt...”

Mūsu basketbola izlases kodols ir “tāds labs”, saka Jānis Blūms, velkot paralēles ar nesen Latvijas hokejistu izcīnīto trešo vietu pasaules čempionātā. Ja varēja hokejisti, tad kāpēc nevar basketbolisti? Viņaprāt, Latvijas basketbolistiem Pasaules kausa finālturnīrā ceturtdaļfināls ir ļoti reāls. Luka Banki ir īsts profesionālis un izveidojis teicamu komandu ar kodolu, kurā visi jūtas svarīgi:

“Visi ir kaut kāda daļiņa no komandas, viņi visus var uzvarēt, bet principā visiem var arī zaudēt. Protams, arī pretinieki noteikti nebūs muļķi un viņi spiedīs uz vājajām vietām. Bet tāpēc jau tas ir sports, un tu nekad nezini rezultātu. Tā kā sports ir nežēlīgs. Bet jābūt veiksmei un uzņēmībai, jābūt vienotiem, lai rezultāts būtu labs”.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.