foto: AFP/Scanpix
Divi ticamākie scenāriji, kas iespējami Krievijas karā Ukrainā
Ukraiņu karavīrs palīdz zēnam turēt AT4 zviedru pārnēsājamo prettanku ieroci brīvprātīgo punktā Kijevas centrā.
Viedokļi
2023. gada 15. augusts, 06:54

Divi ticamākie scenāriji, kas iespējami Krievijas karā Ukrainā

Jauns.lv

Ukrainai labvēlīgu rezultātu karā ar Krieviju būtu iespējams panākt divos veidos. Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks intervijā portālam Jauns.lv skaidroja, ka viens no scenārijiem ir tāds, ka Ukrainas bruņotie spēki pakāpeniski virzās uz priekšu un atkaro okupētās teritorijas. Otrs scenārijs paredz, ka kara rezultātā Krievija sāk jukt un brukt no iekšpuses, kas radītu iespēju Ukrainai šobrīd okupētās teritorijas atgūt bez nopietnas cīņas.

Kam jānotiek, lai Krievijas sāktais karš Ukrainā pārtrauktos ātrāk un neilgtu vairākus gadus, kā prognozē eksperti? Vai iespējamas izšķirošas izmaiņas Krievijas varas elitē, kas veicinātu karadarbības pārtraukšanu? 

Vasarā redzējām Putina vājuma izpausmi

Rostoks vērtēja, ka būtiskas izmaiņas Krievijas iekšpolitikā, piemēram, apvērsums un nemieri ir iespējami.

“Bet, jāskatās uz to, kas ir noticis šī gada vasarā, kad mums bija Līgo svētki. Tad notika "Vagner" grupējuma dibinātāja Jevgeņija Prigožina dumpis, marš uz Maskavu, bet šī situācija tika atrisināta.

Principā Prigožins īsti nedabūja to, ko gribēja. Krievijas prezidents Vladimirs Putins arī izskatījās slikti, jo sestdien no rīta uzstāties nacionālajā televīzijā un saukt vāgneriešus par nodevējiem un runāt par dunci mugurā – tā nav spēka izpausme. Drīzāk tā ir vājuma izpausme.

Bet ilgtermiņā Putina režīma pamatu brukšana nav novērota

Bet, ja mēs skatāmies ilgākā laika posmā, tad redzam, ka pusotra mēneša laikā tālāka Putina režīma pamatu brukšana nav novērota. Notiek tīrīšanas, un cilvēki, par kuru lojalitāti ir šaubas, tiek atbrīvoti vai pazemināti amatā.

Prigožina dumpja sekas ir tādas, ka Putina režīms mēģina nostiprināt savus pamatus.”

Ja Rietumi nepalīdzēs, tad Ukraina zaudēs karā

Vai kara beigas var pasteidzināt Rietumu lielāka palīdzība Ukrainai? “Tas var ietekmēt [kara rezultātu un beigas]. Ja mēs nepalīdzēsim, tad Ukraina, visticamāk, zaudēs karā.

Viņi, protams, saka, ka karos pie jebkāda palīdzības apjoma, bet palīdzības pārtraukšana Ukrainai nozīmētu to, ka viņiem būtu grūti turpināt sevi aizsargāt pret Krievijas agresiju.

Krievijas nocietinājumi ir labi izveidoti

Liela daļa solītās Rietumvalstu militārās palīdzības vēl nav nonākusi Ukrainas rīcībā. Ja Rietumi palīdzētu vairāk, tad Ukrainas ofensīva potenciāli varētu ātrāk virzīties uz priekšu. Bet nav garantiju, ka tas tā arī būtu, jo Krievijas nocietinājumi ir labi izveidoti un tos ir grūti pārraut.

Rietumvalstīm būs jāturpina atbalstīt Ukraina gan militāri, gan ekonomiski, gan arī diplomātiski, jo tikai tādā veidā Ukraina var cerēt padzīt okupantu karaspēku.

Neviens ierocis nespēj panākt izšķirošu lūzumu karā

Bet Rietumu palīdzība vēl neko negarantē. Pēdējā pusotra gada laikā mēs gana daudz esam dzirdējuši par dažādiem Rietumu brīnumu ieročiem, piemēram: “Ja ukraiņiem tiktu iedots šis ierocis, tad gan viss mainītos!”

Neviens ierocis nespēj panākt izšķirošu lūzumu šajā karā. Tikai pacietīgs darbs, milzīgi resursi un to saprātīga izmantošana varbūt varētu panākt vēlamo rezultātu.”

Ukraiņi varētu atbrīvot valsti ar spēka palīdzību

Eksperts skaidroja, ka Ukrainai labvēlīgu rezultātu pamatā būtu iespējams panākt divos veidos (ar dažādām variācijām).

“Viens no scenārijiem ir tāds, ka Ukrainas bruņotie spēki pamazām, pakāpeniski virzās uz priekšu, atkarojot okupētās teritorijas, un nonāk tādā situācijā, ka Krievijas spēku klātbūtne Krimā kļūst ļoti apgrūtināta. Tad ukraiņi varētu atbrīvot Ukrainas teritoriju ar spēka palīdzību.

Krievija varētu sāk jukt un brukt no iekšpuses

Otrs potenciālais iznākums ir tāds, ka Ukraina var atgūt savas teritorijas, ja kara gaitā Krievijā notiek kādas izšķirošas izmaiņas. Varētu būt arī tā, ka ukraiņu vienības nevis uzvaroši iesoļo Mariupolē vai kaut kur citur, bet kara rezultātā Krievija sāk jukt un brukt no iekšpuses.

Tas ir iespējams, bet lielas cerības es uz to neliktu.

Ukraiņiem pagaidām nav izdevies panākt izšķirošus panākumus

Ja paskatāmies, kas noticis pēdējos mēnešos, tad redzam, ka Krievijas karaspēks faktiski nekur nav bēdzis, frontes līnija nekur nav sabrukusi un ukraiņiem nav izdevies panākt izšķirošu lūzumu šajā karā.

Lai arī paliek cerība, ka Ukraina to varētu panākt tuvākajos mēnešos, tomēr lielas cerības uz to likt nevajadzētu, lai arī līdz ziemai ir vēl daudz laika,” Rostoks teica.