foto: ReTV
VIDEO: Cēsu pusē dilles sēj un ravē robots Juris
Diļļu lauku Cēsu novadā apsaimnieko ar saules enerģiju darbināts robots.
Novadu ziņas
2023. gada 7. augusts, 05:27

VIDEO: Cēsu pusē dilles sēj un ravē robots Juris

Jauns.lv

Tīrumā Cēsu pievārtē šā gada pavasarī darbu sācis Juris – viņš ir čakls, gatavs strādāt ne tikai bez pīppauzēm, bet pat 24 stundas diennaktī, neprasa ne naudu, ne ēst, bet tikai saules gaismu.

Juris ir bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmuma "Field and Forest" ravēšanas robots, kam uzticēts diļļu lauks aptuveni desmit hektāru platībā. Uzņēmuma īpašnieks Gundars Skudriņš "ReTV" norāda, ka roboti lauksaimniecībā nu jau ir absolūta nepieciešamība.

“Šis ir robots, kas pats gan iesēj, gan arī ravē. Mums bija iespēja ar Lauku atbalsta dienesta palīdzību šo pirmo robotu iegādāties. Iesējām dilles, un tagad viņš jau sēšanu ir paveicis, tagad viņš ravē,” stāsta Skudriņš.

Robots nosaukts par Juri, tā svars ir nepilna tonna, enerģiju iegūst no saules. “Kā redzam, Juris strādā, viņš neko neprasa, pēc būtības viņam ir baterija, barojas no saules, pāris elektromotori, un tad ir lielākā vērtība, viņa smadzenes, viņa gudrība,” teic Skudriņš.

Robots trīs stundu laikā spēj apsēt vai izravēt vienu hektāru, ravējot precizitāte ir viens centimetrs, mašīna zina, kurā vietā iesējusi sēklu, un dilles neizrauj. Skudriņš skaidro, ka lauksaimniecībā valda darba roku trūkums un bez robotiem neiztikt. Šīs iekārtas cena ir gandrīz 100 000 eiro.