foto: Daugavpils novada pašvaldība
Daugavpilī remontēs Vienības tiltu, lai pār to varētu braukt tanki
Novadu ziņas
2023. gada 22. jūlijs, 07:06

Daugavpilī remontēs Vienības tiltu, lai pār to varētu braukt tanki

Jauns.lv

Vienības tilta kapitālais remonts nav veikts jau vairāk nekā 30 gadus. Tajā pat laikā tas ir vienīgais Daugavpilī esošais tilts pāri Daugavai un satiksmes intensitāte šeit ir ļoti liela. Saskaņā ar speciālistu atzinumu, tiltam nepieciešams kapitālais remonts, kuru neveicot nākotnē var saskarties ar satiksmes organizācijas problēmām, vēsta Daugavpils novads.

13. jūlijā Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes sēdē skatīts un atbalstīts jautājums par dalību projektu konkursā Eiropas infrastruktūras savienošanas mehānisma militārās mobilitātes finansējuma ietvaros. Piesaistot konkursa finansējumu, paredzēts veikt Vienības tilta remontu.

Provizoriskās remontdarbu izmaksas varētu sastādīt ap 4 miljoniem eiro. Lai daļēji kompensētu šo summu, pašvaldība plāno iesniegt projekta pieteikumu Vienības tilta pārbūvei Eiropas infrastruktūras savienošanas mehānisma militārās mobilitātes līdzfinansējuma programmas ietvaros.

Militārās mobilitātes finansējums ir atbalsta veids Eiropas Savienības dalībvalstīm, lai attīstītu transporta infrastruktūru.

Aizsardzības ministrija ir konceptuāli atbalstījusi projekta ideju, kā arī projektam ir nodrošināta augstā gatavība – ir izstrādāts būvprojekts un tuvākajā laikā tiks izsludināta iepirkuma procedūra būvniecības darbu veikšanai.

Eiropas Savienības līdzfinansējums ir līdz 50% no projekta kopējām izmaksām.

Savukārt pagājušonedēļ tika iesākta iesēduma novēršana Daugavas ielā pie Vienības tilta. Nosēduma veidošanās iemesli nav skaidri definēti ne skatrakumu izpildes iepriekšējās reizēs, ne pētot topogrāfijas planšetes  un inženiertīklus noteiktajā vietā. Minētajā vietā plānots veikt grunts stabilizācijas pasākumus, pielietojot grunts nostiprināšanu ar ģeo-polimēru injekcijas metodi.

Tiek pielietota šāda tehnoloģija: iegrimušo daļu vispirms aizpilda ar smiltīm, paralēli atsūknējot ukrājušos šķirdumu, tad, lai panāktu maksimālu grunts blīvumu, uz iegrimušās vietas novietoja betona blokus un gruntī ievadīja ģeopolimēru materiālu. Šie darbi jau ir paveikti. Asfalta segums remontdarbu vietā tiks atjaunots tuvākajā laikā.