foto: Arvīds Barševskis
Daugavpils Universitātes rektors Šlīterē atklāj Latvijai jaunu vaboli
“Pirmais eksemplārs no Latvijas ir! Turklāt mātīte, kas ir lielāka un raibāka,” priecājas entomologs Arvīds Barševskis.
Sabiedrība
2023. gada 15. jūlijs, 22:11

Daugavpils Universitātes rektors Šlīterē atklāj Latvijai jaunu vaboli

Jauns.lv

Daugavpils Universitātes rektors, profesors, kukaiņu pētnieks Arvīds Barševskis ziņo par entomoloģisku sensāciju – vaboļu pētījumos Šlīteres Zilajos kalnos viņš atklājis jaunu sugu.

“Xylotrechus pantherinus! Latvijas faunai jauna koksngraužu suga! Dzīvo vecu blīgznu vainagos, turklāt novājinātos vecos kokos,” “Facebook” atklājuma priekā dalās Barševskis.

Šī vabole kolekcijās ir liels retums visā Eiropā, jo tai ir slēpts dzīvesveids, un kukaini gandrīz neiespējami ieraudzīt. Retums arī tāpēc, ka entomologi nav līdz galam atšifrējuši šīs sugas dzīvesveidu un bioloģiju.

“Vaboli pamanīju rāpojam pa blīgznas stumbru apmēram 4 metru augstumā. Minūtes 40 gaidīju, barodams dundurus, kamēr tā norāpās kaut cik sasniedzamā augstumā! Pirmais eksemplārs no Latvijas ir! Turklāt mātīte, kas ir lielāka un raibāka. Šlītere katru gadu nebeidz pārsteigt ar retumiem!” gandarīts ir Barševskis.

foto: Arvīds Barševskis
Jābūt profesionālam kukaiņu pētniekam, lai uz stumbra pamanītu vaboli, bet tur tā ir.

Viņš vai ik gadu dodas ekspedīcijā uz Filipīnām, kur džungļos atklāj aizvien jaunas vaboļu sugas, taču atrast vēl neredzētu vaboli Latvijā ir īpašs prieks.