foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video
"Sērot vajag kapos!" - garāmgājējus mulsina Pļavniekos notriektās meitenītes bojāejas vieta
Traģēdijas vietā joprojām stāv mīkstās rotaļlietas, aizdegta svece un ziedi.
Sabiedrība
2023. gada 14. jūlijs, 15:00

"Sērot vajag kapos!" - garāmgājējus mulsina Pļavniekos notriektās meitenītes bojāejas vieta

Jauns.lv

2022. gada sākums. Andreja Saharova iela Rīgā. Uz regulējamas gājēju pārejas vadītājs, būdams alkohola reibumā, notrieca ģimeni un nozuda no avārijas vietas. No gūtajām traumām mira maza meitenīte.

Pēc aptuveni pusotra gada par traģēdiju liecina ielas malā saliktās mīkstās rotaļlietas, iedegtā svece un ziedi. Tomēr daļai iedzīvotāju rodas jautājumi un sūdzības, vai šāda piemiņas vieta tiešām ir nepieciešama, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Skumt vajag, principā, vietā, kur apglabāts cilvēks, tas ir mans personīgais viedoklis," saka garāmgājēja Svetlana. "Es uzskatu, ka tie te vispār nav jāliek, cilvēki jau tāpat zina un atceras..." viņai piebalso Jeļena.

"Kāpēc man katru dienu Saharova ielā jāskatās uz ceļa malā sakrautām mantām? Es saprotu, ka ir notikusi traģēdija, bet vai šīs lietas šeit paliks uz visiem laikiem? Tās ne tikai novērš garāmbraucošo autovadītāju uzmanību, bet arī piesārņo vidi," uzskata Maija.

Neilgi pēc meitenes bojāejas satriektie iedzīvotāji avārijas vietā izveidoja vērienīgu memoriālu ar ziediem, mantām un svecēm. Pašreizējā situācija ir korekta, uzskata Rīgas pašvaldības policijā.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video
Neilgi pēc meitenes bojāejas iedzīvotāji avārijas vietā izveidoja vēl vērienīgāku memoriālu ar ziediem, mantām un svecēm.

Rīgā ir arī citas līdzīgas piemiņas vietas, piemēram, Slāvu ielā pie pārvada izvietoti mākslīgie ziedi un fotogrāfija. Ierakts transportlīdzekļa ritenis Ilūkstes ielā. Valsts uzņēmumā Latvijas Valsts ceļi (LVC) uzsver, ka galvenais, lai tas netraucētu satiksmes drošību.

"Esošā prakse ir tāda, ka LVC iecietīgi izturas pret šādām vietām. Pēc kāda laika tiek novākti sakaltuši ziedi un izdegušas sveces, lai nepiesārņotu ceļu. Krustus, kas atrodas ceļa sadalošajā joslā cenšas neiznīcināt. Pagaidām neviens ar LVC nav saskaņojis piemiņas vietu uzstādīšanu," saka uzņēmuma pārstāve Anna Kononova.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video
Ierakts transportlīdzekļa ritenis Ilūkstes ielā.

Lai arī sērām tiešām nav noilguma, profesore, klīniskā psiholoģe Ieva Bite tomēr piebilst, ka ieilgušās bēdas var novest pie nopietnām veselības problēmām.

Bojāgājušās meitenes tēvs Uģis saka, ka svece degs Saharova ielā tik ilgi, kamēr pašvaldība uzlabos satiksmi uz konkrētās gājēju pārejas. Rīgas domes Satiksmes departaments neko konkrētu nesola.

Piemiņas vieta Pļavniekos traģiski bojā gājušajai Emīlijai

gallery icon

Atgādināsim, ka 2022. gada janvārī 8 gadus veca meitene, kuru kopā ar viņas vecmāmiņu un mammu notrieca iereibis autovadītājs uz gājēju pārejas Pļavniekos, slimnīcā no smagām traumām mira.

Dzērājšoferim Vladislavam Karpinskim par izdarītajiem pārkāpumiem, kuros gāja bojā bērns, tiesa piesprieda 13 gadu cietumsodu.