foto: Shutterstock
Vecāku pienākums nav apgādāt bērnudārzu ar pilnīgi visu
Zīmuļi, flomāsteri, otas, krāsas jānodrošina bērnudārzam, nevis jāprasa vecākiem.
Sabiedrība
2023. gada 3. jūlijs, 05:33

Vecāku pienākums nav apgādāt bērnudārzu ar pilnīgi visu

Kas Jauns Avīze

Vecāku pienākums ir savu materiālo iespēju robežās nodrošināt sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus, bet, piemēram, zīmuļi jāgādā bērnudārzam, norāda tiesībsargs.

Individuālie mācību piederumi ir kancelejas piederumi, piemēram, penālis, daži rakstāmpiederumi un krāsojamā grāmata brīvam brīdim. Ja vecāks uzskata par nepieciešamu, bērnam var iegādāties arī darba burtnīcu.

Turpretim zīmuļi, krītiņi, dzēšgumijas, flomāsteri, līme, zīmuļu asināmie, otas, krāsas būtu jānodrošina bērnudārzam, atzīmē tiesībsargs. Bērnudārzam būtu jānodrošina audzēkņi arī ar zīmēšanas albumiem, aplikāciju papīru, krāsaino kartonu, laminēšanas papīru, plastilīnu, šķērēm, sīklietām rokdarbiem, mācību burtnīcām, paliktņiem, laminējamiem izdales materiāliem.

Lai nodrošinātu bērna higiēnu, vecākiem jāiegādājas zobu suka, mitrās salvetes, papīra kabatlakatiņi, neplīstoša glāzīte, autiņbiksītes, vienreizējie paladziņi, ķemme, pidžama, auduma maisiņi apaviem, drēbes, treniņtērps, apavi sportam un dejām, tērps ritmikas nodarbībām, maiņas apavi, baseina piederumi, svētku drēbes, lacīte ēšanai, kā arī priekšauts un cepure, uzskaita tiesībsargs. Ja nepieciešams, jāiegādājas individuālā ūdens pudele.

Par gultas veļu, salvetēm, tualetes papīru, dvieļiem, ziepēm, dzeramo ūdeni jādomā bērnudārzam. No vecākiem nedrīkst prasīt iegādāties arī kapsulas trauku mazgājamai mašīnai, svētku dekorācijas, interjera priekšmetus, plāksterus un pārtikas produktus.

Vecākiem, kas saņēmuši pedagoga izsniegtu sarakstu, sākotnēji būtu jāvēršas pie iestādes vadītāja un jālūdz to pārskatīt. Ja neizdodas situāciju atrisināt, iestādes vadītāja rīcība ir apstrīdama dibinātājam (parasti pašvaldībai), dibinātāja rīcība – administratīvajā rajona tiesā. Vecāki ir tiesīgi vērsties arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā un pie tiesībsarga.