foto: Liena Brūvere/Facebook
Skolēni Līvānu pusē mācās audzēt dārzeņus un iepazīst dabu
Skūta mauriņa vietā pie Rudzātu vidusskolas plaukst ziedoša pļava.
Novadu ziņas
2023. gada 1. jūlijs, 07:48

Skolēni Līvānu pusē mācās audzēt dārzeņus un iepazīst dabu

Jauns.lv

Kādreiz, pirms gadu desmitiem, pie daudzām skolām bija izmēģinājumu lauciņi, kur bērni, it īpaši pilsētās, audzēja un iepazina dārzeņus un citus kultūraugus. Tagad ar Pasaules Dabas fonda atbalstu šī ideja pamazām atdzimst.

Septiņas Latvijas skolas šogad saņēmušas fonda atbalstu dabas daudzveidības veicināšanai savā apkārtnē. Skolēni audzē dārzeņus, zaļumus, ogulājus un augļu kokus, ierīko permakultūras un vertikālos dārzus. Lai skolēnos attīstu prasmi audzēt ekoloģiski tīru pārtiku, Līvānu novada Rudzātu vidusskolā ierīkota siltumnīca un izveidota ārstniecības augu dobe, vēsta Latvijas Radio.

“Mums ir diezgan plašs ābeļdārzs, un tas, kas tur ir, tā nav aizaugusi pļava, bet tā ir izveidojusies dabiskā pļava,” vidusskolas bioloģijas, ķīmijas un dabas zinību skolotāja Jolanta Ļubka-Tarasova rāda uz pļavu pretī skolai, kas šogad speciāli netika pļauta. “Lai varētu redzēt, kas tur aug, jo tur ir sarkanais āboliņš, zvaniņi, pīpenes, dažādas graudzāles un sugu daudzveidība ir diezgan liela.”

Rudzātu vidusskola šogad piedalījās Dabas fonda konkursā “Ielaid skolā dabu” un ieguva finansējumu savu ideju īstenošanai. Pie skolas uzstādīta siltumnīca un izveidota Latvijai raksturīgu ārstniecības augu dobe – aug kumelītes, kliņģerītes, fenhelis un ķimenes.

Siltumnīca tapa maija beigās, palīdzot vecākiem un 9., 10. klašu skolēniem. Arī brīvlaikā bērni nāk palīgā. Emīlija un Odrija stāsta: “Mēs iestādījām tomātiņus, melones, gurķi, aso papriku, arbūzus un baklažānu. Katrai klasei bija dažādi augi, ko stādīt. Piemēram, vienā klasē ir četri puiši un četras meitenes, viņas iestādīja tomātu, zēni – gurķi.”

Katra klase iestādījusi vienu tomātu un lielākai daudzveidībai vēl kādu citu augu. Ar skolotājas Jolantas Ļubkas-Tarasovas palīdzību bērni iemācījušies tomātus pareizi piesiet un lauzt pazarītes. “Rudens pusē skatīsimies, kas mums būs saaudzis. Noteikti kādu ēdienu arī varēs pagatavot,” piebilst skolotāja.

Skolas dārzniece Liena Brūvere uzsver, ka iestādītie augi tiek audzēti bez minerālmēsliem un citām ķimikālijām, izmantojot tikai ekoloģiskus risinājumus.