Sabiedrība
2023. gada 17. jūnijs, 10:23

Rīgas centrā garāmgājējus pārsteidz apmaldījies zalktis. Kā čūska nokļuvusi pilsētas burzmā?

Jauns.lv

Esplanādē pie Brīvības ielas garāmgājējus pārsteidzis Rīgas centram neierasts skats – pa ietvi pārvietojās zalktis. Tas nofilmēts video, kas ievietots "Facebook" kontā "Izdzirdēts Rīgā".

Uzreiz var nomierināt, ka šī čūska nav indīga, bet jautājums, kā tā nokļuvusi pilsētas burzmā. Zoologs Vilnis Skuja sarunā ar Jauns.lv izsaka divas versijas.

"Zalktis varētu atpeldēt pa Daugavu, piemēram, no Ķengaraga un pēc tam pa pilsētas kanālu, kas ir kā zaļais koridors. Šo var saukt par Latvijas vienīgo ūdens čūsku, var nopeldēt kilometriem tālu," teic Skuja.


Otru iespēju piedzīvojis Skuja pats, vēl dzīvojot Mazirbē: "Atvēru automašīnas motora vāku, un tur malā bija ielīdis zalktis.” Viņa paziņam, rīdziniekam, kam Mazirbē ir īpašums, gadījās vēl daudz lielāks pārsteigums. “Vasarnieks atgriezās mājās, un uz Vanšu tilta pēkšņi pie vējstikla ieraudzīja lūkojamies zalkti – izlīda no motora nodalījuma. Sieva sāka bļaut, viņš ieslēdza loga tīrītājus un aizslaucīja zalkti prom. Droši vien jau viņu pēc tam sabrauca," stāsta Skuja.

foto: Ekrānuzņēmums
Zalktis viegli var uzlīst pa auto riteni un pa spraugu iekļūt pie dzinēja. Iespējams, tieši šādi uz Rīgu atceļojusi arī Esplanādes čūska.

Zalktis viegli var uzlīst pa auto riteni un pa spraugu iekļūt pie dzinēja. Iespējams, tieši šādi uz Rīgu atceļojusi arī Esplanādes čūska. Tāpat tā varēja atbraukt ar kādu kravu no laukiem vai Pierīgas. Teorētiski, ja zalktis atrastu pareizo virzienu un veiksmīgi pārvarētu ielas, tas varētu izdzīvot pie pilsētas kanāla. Vardes tur nav manītas, bet zalkši pārtiek arī no mazām zivtiņām un lieliem kukaiņiem. "Spāru kāpuriem tur vajadzētu būt," spriež Skuja.

Latvijā mīt trīs sugu čūskas – zalktis, ļoti retā gludenā čūska un odze, indīga ir tikai pēdējā.