foto: Publicitātes foto
Jāņu tirgus un koncerts Kalnciema kvartālā 
Jāņu tirgū varēs atrast visu nepieciešamo gardam un bagātīgam svētku galdam.
Kultūra
2023. gada 18. jūnijs, 00:59

Jāņu tirgus un koncerts Kalnciema kvartālā 

Jauns.lv

22. jūnijā visas dienas garumā Kalnciema kvartāls ielūdz uz Jāņu ieskandināšanu. Latvijas amatnieki, zemnieki un mājražotāji būs sarūpējuši tradicionālos Jāņu gardumus, svētku tērpus un rotas, notiks kopīga vainagu pīšanas un augu izziņas darbnīca, savukārt vakarā viesi aicināti uz kopīgu sadejošanos un sadziedāšanos tematiskā koncertā ar folkloras kopu “Kokle” un grupu “ZeMe”!

No plkst. 12.00 Jāņu tirgū varēs atrast visu nepieciešamo gardam un bagātīgam svētku galdam – pēc senču receptēm, malkas krāsnī ceptu maizi, svaigus un nogatavinātus kazas, aitas ar ķimenēm, zaļumiem un citu piedevu sierus, “KūkuMāja” sklandraušus un pīrādziņus, “Zaļā maize” sāļos kliņģerus un garšaugu maizi, Saulgriežu kombuču, iesala dzērienus, sojšļiku no “Natacafe” un jēra un jaunlopa šašliku no “Sidrabi” grilēšanai, “Pūku priedītes” kūpinājumus, kraukšķīgus gurķīšus, svaigas ogas un citus tradicionālus, vasarīgus gardumus. Tāpat tirgū būs atrodams plašs piedāvājums autentiskam galdu klājumam un svētku tērpam – dizaina konceptveikals “M50” uz tirgu būs atveduši Dziesmu svētku kolekcijas t-kreklus un īslaicīgus tetovējumus, ar lina kleitām, krekliem un svārkiem tirgū piedalīsies “SARMA linen&wool”, “Saules Akmens” piedāvās dzintara rotas, māla traukus tradicionālajā melnajā un brūnā krāsā būs sarūpējusi “Mālotava”. 

Izceļot Saulgriežu tradīcijas, tostarp pirts rituālus, zāļu un dažādu augu spēka aktīvu izmantošanu, tirgū būs iespējams iegādāties Katrīnas Valaines pirts zāļu paklājus, “LAKSI Sapropel” dabīgo kosmētiku, jāņu zāles vai jau gatavus ziedu vainagus. 

Plkst. 10.00-15.00 Kalnciema kvartāls kopā ar Pasaules Dabas Fondu un “Lidl” aicina uz meistarklasi par ilgtspējīgu augu izmantošanu svētku rotā, kuras laikā fonda eksperti stāstīs, kas jāņem vērā, dodoties pļavā pēc Jāņu zālēm, kā arī aicinās uz vainagu pīšanas meistarklasi plkst. 13.00 - 15.00 kopā ar Gaivu Mičuli no floristikas meistardarbnīcas “Ziedulaiva”. Šis būs pirmais no vairākiem biolioģiskās daudzveidības tēmai veltītajiem pasākumiem, kas turpmāk norisināsies Kalnciema kvartāla tirgū sadarbībā ar “Lidl” un Pasaules Dabas Fondu. Nākamās tēmas aptvers apputeksnēšanu, bioloģisko lauksaimniecību un bioloģisko daudzveidību ūdeņos.

Sākot no plkst. 18.00 ar muzikāliem un tautiskiem priekšnesumiem sāksies skanīga ielīgošana daļa.  Plkst. 18.00 uz skatuves kāps folkloras kopa “Kokle”, plkst. 20.00 uzstāsies alternatīvā, dabā iedvesmotā, grupa ZeMe, savukārt ielīgošanu Kalnciema kvartālā noslēgs DJ Monsta.