foto: Evija Trifanova/LETA
Turpinās meklēt risinājumus reibumā esošu Rīgas pusaudžu atskurbšanas vietas izveidei
Sabiedrība
2023. gada 13. jūnijs, 14:19

Turpinās meklēt risinājumus reibumā esošu Rīgas pusaudžu atskurbšanas vietas izveidei

Jauns.lv/LETA

Septembrī turpinās meklēt risinājumus reibumā esošu Rīgas pusaudžu atskurbšanas vietas izveidei, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē vienojās deputāti un vairāku valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji.

Komisijas vadītāja Ieva Brante (AS) sēdē paziņoja, ka 5. septembrī vai 6. septembrī Rīgas pašvaldības atbildīgajām amatpersonām ir jāsagatavo ziņojums par to, kurā vietā varētu nogādāt pusaudžus, kas ir alkohola reibumā. Patlaban viņi dzērumu visbiežāk izguļ ārstniecības iestādēs. Krīzes centros reibumā esošus pusaudžus neuzņem, jo parasti viņi ir agresīvi un apdraud savus vienaudžus.

Rīgas vicemēre un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja Linda Ozola informēja, ka Valsts policija ir vērsusies pašvaldībā ar lūgumu rast risinājumu, kur nogādāt bērnus un pusaudžus, kuri publiskajā vidē atrodas reibumā.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Juridiskās nodaļas vadītāja Signe Koritko informēja, ka patlaban ir sāktas sarunas ar Bērnu slimnīcu, kurā varētu atrasties pusaudžiem specializēta atskurbtuve.

Tāpat septembra sākumā, sadarbojoties vairākām institūcijām, jāizstrādā algoritms, kā rīkoties gadījumos, kad skolā ir konstatēta vardarbība, īpašu uzmanību veltot situācijām, kad no sadarbības ar atbildīgajiem dienestiem atsakās vecāki, slēpj savu bērnu diagnozi, atsakās sadarboties ar speciālistiem, nereti arī paši uzvedas antisociāli.

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijas bērnu interešu aizstāvības speciāliste Linda Skutāne atgādināja, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi informatīvu ziņojumu par emocionālās un fiziskās vardarbības izskaušanu un nepieļaušanu izglītības iestādē, kā arī par valsts un pašvaldības institūciju sadarbību, taču tas kopš aprīļa ir saskaņošanā un valdības sēdē vēl nav izskatīts.

Skutāne rosināja iepazīties ar šo ziņojumu, vajadzības gadījumā to papildināt ar priekšlikumiem, lai nedarītu dubultu darbu.

Komisijas sēdē tika aktualizēts arī jautājums par pašlaik spēkā esošo likumdošanu, kas liedz izglītības iestāžu darbiniekiem pārbaudīt skolēnu somas, mantas. Šo aizliegumu skolēni izmanto ļaunprātīgi un nāk uz skolu gan ar nažiem, cigaretēm, elektroniskajām cigaretēm un citiem aizliegtiem priekšmetiem, kas apdraud citus skolēnus.

Brante gan atzina, ka pieaugušie, iestāžu darbinieki izvairās piemērot spēkā esošos normatīvus, baidoties no sekām, vecāku advokātu draudiem.

Arī iepriekš Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē tika spriests par darbu ar "problemātiskiem" bērniem un pusaudžiem.

Brante tolaik sēdē paziņoja, ka šis jautājums tiks skatīts tik ilgi, kamēr tiks saņemti priekšlikumi, kā samilzušās problēmas ar vardarbību starp jauniešiem atrisināt.