"Adriāna Lekuvrēra" pirmizrādes apmeklētāji

Ar Frančesko Čilea operas "Adriāna Lekuvrēra" pirmizrādi sācies "Rīgas Operas festivāls 2023".

gallery icon
112
Kultūra
2023. gada 9. jūnijs, 23:13

FOTO: saposti kultūrļaudis apmeklē operas "Adriāna Lekuvrēra" pirmizrādi

Jauns.lv/LETA

Ar Frančesko Čilea operas "Adriāna Lekuvrēra" pirmizrādi šodien. 9. jūnijā, sāksās "Rīgas Operas festivāls 2023", informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārstāve Irbe Treile.

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, diriģents Andris Veismanis, režisors Vensāns Busārs, scenogrāfs Vensāns Lemērs, kostīmu māksliniece Klāra Pelufo Valentini, gaismu mākslinieks Nikolā Žilī un videomākslinieks Nikolā Irtevāns.

Titullomā būs Tatjana Trenogina vai Jūlija Vasiļjeva, Mauricio jeb Saksijas Morica lomā - Raimonds Bramanis vai Artjoms Safronovs, Bujonas hercogienes lomā - Karmena Topčiu vai Irma Pavāre, Mišonnē lomā - Rinalds Kandalincevs vai Jānis Apeinis.

"Operas "Adriāna Lekuvrēra" autoru sajūsmināja gleznainie vēstures notikumi stāstā par mīlestību, greizsirdību un tās sekām," norāda LNOB.

Čilea opera "Adriāna Lekuvrēra" pirmo reizi izrādīta 1902. gadā Milānā.

Andrea Čilea operas "Adriāna Lekuvrēra" pirmizrāde

Latvijas Nacionālajā operā 9. jūnijā notikusi Andrea Čilea operas "Adriāna Lekuvrēra" pirmizrāde.

gallery icon
24

Patiesos notikumos balstīta opera par mīlestību, greizsirdību un tās sekām 18. gadsimta Francijā. Slavenās aktrises Adriānas (vēsturiski: Adriennas) Lekuvrēras talantu un skaistumu apbrīno teātra skatītāji, bet apskauž konkurentes. Adriāna ir iemīlējusies Mauricio (vēsturiski: Saksijas Moricā), taču viņu attiecības izrādās daļa no traģiska mīlas trīsstūra, kurā izšķiroša loma ir Bujonas hercogienei. Pateicoties izcilajai mūzikai un aizkustinošajam stāstam, šo itāļu operu regulāri iestudē uz nozīmīgām pasaules teātru skatuvēm.

Frančesko Čilea opera Adriāna Lekuvrēra pirmo reizi izrādīta 1902. gadā Milānā. Latvijas Nacionālajā operā šis būs trešais iestudējums, to veidos režisors Vensāns Busārs un radošā komanda no Francijas. Viņu veikumu mūsu skatītāji jau augstu novērtējuši Frānsisa Pulenka operas Karmelīšu dialogi interpretācijā.