Kultūra
2023. gada 9. jūnijs, 14:26

Dižgaru iesvētības: Juris Vaivods un Edgars Vītols atklāj, līdz cikiem varēs ballēties Sadziedāšanās naktī

Jauns.lv

Klāt jau trešā sērija Dziesmu svētkiem veltītajā video ciklā "Dižgaru iesvētības", kurā kordziedātāji iztaujā virsdiriģentus-debitantus un komponistus, kuru dziesmas debitantiem uzticēts diriģēt Mežaparka Lielajā estrādē.

Šoreiz sarunājas koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” repertuārā iekļautās dziesmas vīru koriem “Apkal manu kumeliņu” autors Juris Vaivods un tās diriģents Edgars Vītols. Jautājumus iesūtīja Valmieras Kultūras centra vīru kora “Imanta” dziedātāji.

foto: Ekrānuzņēmums
Gan Vaivodam, gan Vītolam ir savi nopietnie un ne tik nopietnie piedāvājumi.

Visilgāk un viskaismīgāk mūziķi aizrunājas par jautājumu, kā koru kustībā iesaistīt vairāk vīru. Kungiem tas šķiet jo īpaši būtiski tādēļ, ka Dziesmu svētku tradīcija aizsākusies tieši ar vīru koriem. Gan Vaivodam, gan Vītolam ir savi nopietnie un ne tik nopietnie piedāvājumi. Komponists smaidot saka: “Punkts viens - mīļās dāmas, ir jāpaceļ dzimstība Latvijā! Tā sakne jau ir tur. Punkts divi – visās skolās vajadzētu tomēr būt obligātajai kora dziedāšanai.” Savukārt Edgars Vītols ierosina izveidot profesionālu vīru kori, kura uzdevums būtu popularizēt kordziedāšanu vīru vidū.

Savukārt skatītājus un klausītājus abi kungi aicina uz koncertiem nākt paēdušiem. Viņu ieskatā staigāšana pārējiem laupa iespēju izbaudīt emocionālo kāpinājumu koncerta gaitā. Turklāt, lai koncertu pilnībā izbaudītu, meistari arī iesaka vēl pirms koncerta programmā iekļautās dziesmas uzmeklēt un noklausīties internetā. Tā varēšot izjust grandiozo atšķirību starp viena kora dziedājumu un 14 000 balsu skanējumu.

Savukārt tiem, kuri nopirkuši biļetes uz Sadziedāšanās nakti vai paši tajā piedalīsies, Vaivods sola varenu lustēšanos līdz pat rīta gaismai, jo pats veido Sadziedāšanās nakts muzikālo noformējumu. Komponists arī iesaka saglabāt modrību līdz pulksten 03.00 naktī, kad Latvijas Televīzija izslēgs kameras. Pēc tam viss būs svētku dalībnieku un klausītāju sadraudzības rokās!

Skaties pievienoto video un uzzini, kāpēc šogad plānotais koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš” ir īpaši nozīmīgs un pat vajadzīgs svētku 150. jubilejā, kā arī, kā jaunais virsdiriģents un komponists raksturo neaizstājamo kopības un latvietības izjūtu, kas valda Dziesmu svētkos.