Kultūra
2023. gada 7. jūnijs, 11:44

Kādi simboli paslēpti šā gada Dziesmu un deju svētku zīmē?

Jauns.lv

Jau izsenis katriem Dziesmu un deju svētkiem tiek veidots atšķirīgs logo jeb svētku zīme. Savas idejas var piedāvāt dizaineri, piedaloties Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotā konkursā par svētku vizuālās identitātes elementu izstrādi. Šogad konkursā uzvarēja dizaina studija KID, ko vada Maija Rozenfelde.

Viņas komandas radītajā apaļajā logo iekļauts ne tikai viegli saskatāmais skaitlis 150, kas iezīmē svētku gadskārtu, bet tas slēpj arī saules, sēklas, sākuma un kopības simbolus. Rozenfelde svētku zīmi atkodē šādi: “Aplis kā simbols ciklam un kopībai, rombs kā saules un gadskārtu simbols, sēklas elements kā tīrums, kā visa sākums, kā punkts. Un visi elementi kopā veido simtpiecdesmitgades gadskārtas skaitli.”

foto: Ekrānuzņēmums
Visi elementi kopā veido simtpiecdesmitgades gadskārtas skaitli.

Dizaina studijas KID radītais logo rotā svētku plakātus un pavada teju ikkatru ziņu par svētku aktualitātēm medijos. Zīmi, visticamāk, redzēsim arī koncertu televīzijas tiešraidēs titru rindās, tas atrodams arī uz svētku dalībnieku dziesmu grāmatām un svetkuveikals.lv iegādājamām piemiņas lietām – Tkrekliem, cepurēm, ūdens pudelēm utt.  

foto: Ekrānuzņēmums
Dizaina studijas KID radītais logo rotā svētku plakātus un pavada teju ikkatru ziņu par svētku aktualitātēm medijos.

Skaties pievienoto video un uzzini, kāpēc zīmes radošā komanda darba procesā pameta Rīgas biroju un kā zīme izskatās trīs dimensijās.

Šogad XXVII Vispārējie Dziesmu un XVII Deju svētki norisināsies no 30. jūnija līdz  9. jūlijam. Tajos piedalīsies ap 40 000 dalībnieku - vairāk nekā 1600 pašmāju kolektīvu un ap 100 diasporas.