foto: Evija Trifanova/LETA
Ņemot vērā notikumus Ukrainā, Latvijai ir milzīgos tempos jāievieš bezpilota lidaparātu spēja, atzīst NBS komandieris
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.
Sabiedrība
2023. gada 4. jūnijs, 11:00

Ņemot vērā notikumus Ukrainā, Latvijai ir milzīgos tempos jāievieš bezpilota lidaparātu spēja, atzīst NBS komandieris

Jauns.lv/LETA

Ņemot vērā notikumus Ukrainā, Latvijai ir jāsaņemas un milzīgos tempos jāievieš bezpilota lidaparātu spēja, attīstot šīs funkcijas vienībās līdz pat zemākajam līmenim, Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" atzinis Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atgādinājis, ka bezpilota lidaparātu izmantošana Latvijas bruņotajiem spēkiem nav nekas jauns. "Jau 2007. gadā mēs ar speciālistiem no Latvijas sākām attīstīt bezpilota lidaparātu nepieciešamību, lai veiktu taktiskos uzdevumus," piebildis komandieris.

Jau 2018. gadā NBS brigāžu līmenī sāka "Penguin" tipa izlūkošanas dronu ieviešanu, tam sekoja arī mazākas klases dronu iepirkumi.

Zemessardzē dronu spējas tiek attīstītas kopš no 2019. gada, un jau 2020. gadā norisinājās pirmā operatoru apmācība vairāku dienu ilgumā.

Ukraina plāno dronu iegādei šogad tērēt 502 miljonus eiro. Tiek izskatīta plaša pielietojuma spektra dronu iegāde. Tie ir gan trieciendroni, gan droni artilērijas koriģēšanai un munīcijas piegādēm, gan arī ievainoto evakuācijai. Ukrainas armijas ģenerālštābs iepriekš paziņoja, ka tiek formētas dronu rotas. Šādi formējumi būs pirmie pasaulē.