Viedokļi
2023. gada 30. maijs, 06:20

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par prezidenta vēlēšanām: "Būsim atklāti: tas ir tirgus starp partijām!"

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre nevērtē katra atsevišķā Valsts prezidenta kandidāta izredzes un saka: “Tas būs simts cilvēku balsojums pēc vecām tradīcijām. Būsim atklāti: tas vienkārši ir tirgus par valdības sastāvu”. Tādēļ viņš ir pārliecināts, ka Latvijā ir jāievieš visas tautas vēlēta prezidenta institūcija.

31. maijā Saeimas deputāti atklātā balsojumā vēlēs jauno Valsts prezidentu, viņiem būs jāizvēlas starp trim kandidātiem – Uldi Pīlēnu, Edgaru Rinkēviču un Elīnu Pinto. Jauns.lv uzņēmējam Pēterim Šmidres jautāja, kā, pēc viņu domām, noritēs šīs vēlēšanas un vai jau maija pēdējā dienā Latvijai ir cerības tikt pie jauna Valsts prezidenta?

Valsts prezidenta kandidātam ir jāsavāc 51 balss no simts Saeimas deputātu balsīm. Ja pirmajā kārtā neviens kandidāts nesaņem vairākumu, seko otrā kārta. Ja arī tajā neviens neiegūst 51 balsi, tad trešajā kārtā tiek atsijāts vismazāk balsu savākušais kandidāts. Ja arī trešā kārta nevainagojas ar rezultātu, tad Saeimai jāizvirza jauni kandidāti un no 10. līdz 15. jūnijam jārīko vēlēšanu ceturtā kārta.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Kurš kļūs par Valsts prezidentu, atbildēt nav vienkārši, tāpēc, ka ir liela varbūtība, ka neviens no trijiem," teic Pēteris Šmidre.

“Kurš kļūs par Valsts prezidentu, atbildēt nav vienkārši, tāpēc, ka ir liela varbūtība, ka neviens no trijiem. Šobrīd “Jaunās Vienotības” valdības pozīcija konkurē ar kaut ko citu. Krišjāņa Kariņa valdības komanda cīnās par savas vietas saglabāšanu, un šoreiz pa ceļam gadījās prezidenta vēlēšanas. Ja par prezidentu kļūs “Jaunās Vienotības” pārstāvis, tad tas būs pašreizējā kursa turpinājums,” teic Pēteris Šmidre.

Par jaunā Valsts prezidenta personību uzņēmējs saka: “Tas būs (politiskā) tirgus rezultāts, kur iekšā ir gan ministru portfeļi, gan valsts kapitālsabiedrību vadības amati un tā tālāk. To (kāds būs rezultāts) mēs droši vien nevaram zināt. To zina tikai tie, kas kaut ko ir sarunājuši – un arī viņa zina tikai to, ko paši sarunājuši, bet nezina to, kas viņiem aiz muguras sarunāts. Līdz ar to tā ir tāda spēle.

Vai tiešām Valsts prezidentam jābūt šādai precei, kuru šādi tirgo? Es esmu kategoriski pret to. Domāju, ka tieši tādēļ šogad krasi ir parādījusies argumentācija, ka mums jābūt tautas vēlētam prezidentam. Lai kā tur arī nebūtu, bet Satversmē ir rakstīts, ka Valsts prezidentam ir jāpārstāv visi savi pilsoņi, visa tauta. Citādāk nevar!”

Kā Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē priekšāstāvošās Valsts prezidenta vēlēšanas un prognozē to rezultātu, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.