Zoologs Vilnis Skuja apšauba lūšu vainu uzbrukumā aitām
Zoologs Vilnis Skuja: “Tas nav lūša dabā.” (foto: Anitra Tooma)
Novadu ziņas
2023. gada 18. maijs, 22:58

Zoologs Vilnis Skuja apšauba lūšu vainu uzbrukumā aitām

Māris Puķītis

Jauns.lv

Pēc Krustpils pagastā piedzīvotā plēsēju uzbrukuma, kur nokostas deviņas aitas, izskanējis, ka varbūt vainojams lūsis. Zoologs Vilnis Skuja šādu iespēju ļoti apšauba.

“Tas nav lūša dabā. Viņa medību uzvedības modelis ir cits – uzglūn, uzbrūk, ja neizdodas, met mieru,” portālam Jauns.lv skaidro pazīstamais dabas eksperts.

Viņš atzīst, ka bez ekspertīzes no malas vien pateikt nevar, bet visai ticami pie vainas ir klaiņojoši suņi, kas bieži uzbrūk tikai “prieka pēc”, kamēr lūši nekad nedzenas pakaļ azarta dēļ. Vilki var dzenāt medījumu kilometriem tālu, taču arī ar mērķi iegūt barību. Šajā gadījumā aitas ir nokostas, bet nav ēstas. “Šajā laikā vilkiem ir kucēni, barībai noteikti kaut ko paņemtu, vilks viegli var aiznest jēru,” piebilst Skuja.

Bojā gājusi viena aitu māte un astoņas jaunaitiņas, visas nokostas kaklā. Ir arī ievainotas aitas, daudzas diezgan smagi traumētas un atrodas kūtī. Turklāt iespējams, ka ir vēl nokostas aitas, jo ganāmpulkā visu nav, ir izdzenātas un noklīdušas, meklētas plašā teritorijā, atrasti arī jēri, kas bija aizdzīti diezgan tālu. 

Tika izteikts pieņēmums, ka plēsēju uzbrukums izskatoties vairāk kā izklaide, jo neviena aita nav apēsta.