foto: LETA
Kols: Gruzijas lēmums atsākt lidojumus uz Krieviju var apgrūtināt tās eirointegrācijas centienus
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.
Sabiedrība
2023. gada 17. maijs, 23:56

Kols: Gruzijas lēmums atsākt lidojumus uz Krieviju var apgrūtināt tās eirointegrācijas centienus

Jauns.lv/LETA

Nav nekāda attaisnojuma Gruzijas rīcībai atsākt lidojumus uz Krieviju, turklāt šis solis var apgrūtināt Gruzijas ieceres virzīties uz eirointegrāciju, tādu viedokli pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Pagājušajā nedēļā Krievijas režīma līderis Vladimirs Putins atcēla lidojumu aizliegumu ar Gruziju un lidojumi arī tika atsākti.

Ukraina otrdien nosodīja Tbilisi, kas atļāvusi Krievijai atsākt tiešos lidojumus uz Gruziju. Putins arī noteicis 90 dienu bezvīzu režīmu Gruzijas pilsoņiem pēc tam, kad Krievija 2019.gadā aizliedza gaisa satiksmi ar Gruziju, reaģējot uz Gruzijā notiekošajiem protestiem pret Krieviju.

Kols uzsvēra, ka šāda rīcība no Gruzijas puses met šaubu ēnu par valsts gatavību doties eirointegrācijas virzienā. Kopš Krievija sāka karu pret Ukrainu, Eiropas Savienības un Gruzijas attiecības, pēc politiķa vārdiem, bijušas vētrainas, neskatoties uz to, ka Gruzija ir saņēmusi perspektīvu par iestāšanos blokā, ja tā izpildīs nosacījumus.

"Ir virkne lietu, kas pēc pagājušā gada 24.februāra liek uzdot jautājumus valdošajai partijai, taču atbildes pēc būtības netiek saņemtas," sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Viņš atzīmēja - lai gan aviokompānija "Azimuth" nav pakļauta starptautiskajām sankcijām, vispārējas starptautiskas sankcijas nav noteiktas arī pret Krieviju. Sankcijas ir piemērojusi ES un ASV, taču ANO ar sankcijām pret Krieviju nav vērsusies.

Līdz ar to, Kola ieskatā, Gruzijā valdošās partijas spēlējoties ar terminoloģiju. Politiķa ieskatā, situāciju absurdāku padara tas, ka aviokompānija iepriekš lidoja arī uz Krievijas okupētajiem Gruzijas reģioniem Abhāziju un Dienvidosetiju.

"Šādas darbības no Gruzijas puses nepaliks nepamanītas. Tās būs ES dalībvalstis un to parlamenti, kuriem izšķirošajā brīdī būs jālemj, vai Gruzijai piešķirt ES kandidātvalsts statusu. Šāds solis no Gruzijas puses var ievērojami sarežģīt tās iespējas kļūt par bloka dalībvalsti," uzsvēra Kols.

Taujāts, kādas ir iespējas vērsties pret Gruziju, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka ir izskanējis variants, kas ir ļoti līdzīgs tam, kas pirms pāris gadiem notika Latvijā, kad kādai konkrētai personai tika piemērotas ASV sankcijas.

"Mēs redzējām, kāda bija ķēdes reakcija. Oligarhs Bidzina Ivanišvili nav nedz parlamentā, nedz valdībā, tomēr viņš ir partijas "Gruzijas sapnis" dibinātājs. Ja ASV viņu pakļautu sankcijām, mēs varam prognozēt, kāds domino efekts pēc tam varētu sekot," norādīja Kols.