Viedokļi
2023. gada 19. maijs, 07:01

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par skrejriteņiem: "Jāuzliek stop zīme!"

Jauns.lv

“Satiksmes drošība ir klasiska valsts funkcija. Ir tādas lietas, kurās, lai sabiedrība veiksmīgi funkcionētu, mēs nevaram uzticēties, ka visi cilvēki ir saprātīgi un pieauguši. Tāpēc ir jāuzliek stop zīme un jāprasa, lai cilvēki arī naktī apstājas pie stop zīmes,” runājot par skrejriteņu problēmu pilsētas ielās, saka rakstnieks Jurģis Liepnieks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Medicīnas iestādēs, iestājoties siltajam laikam, ikdienu kāds pacients nonāk ar traumu, kas gūta, braucot ar skrejriteni. Tagad strauji palielinās gan skrejriteņu skaits uz ielām, gan ar tiem saistīto negadījumu skaits. Šāda problēma nav tikai Rīgā, bet arī citās lielpilsētās. Piemēram, Parīzē šopavasar pieņēma lēmumu aizliegt īres skrejriteņus, bet citās pilsētās ir obligāts nosacījums lietot ķiveres. Līdz ar to Lielais Jautājums: “Vai nepieciešams ierobežot skrejriteņu lietošanu?”

foto: Publicitātes foto
Ja tas ir tāds rīks, ar kura palīdzību tu apdraudi sevi un citus, tad valstij droši vien to vajadzētu regulēt, norāda Liepnieks.

“Ja jau tu esi saprātīgs cilvēks, varētu jau nelikt nekādas zīmes – respektīvi visi ir saprātīgi, skatās apkārt, kur brauc, domā un tā tālāk, cilvēki nebūtu jāsoda. Bet satiksmes drošība prasa regulējumu, tas pilnībā attiecas arī uz skrejriteņiem. Ja tas ir tāds rīks, ar kura palīdzību tu apdraudi sevi un citus, tad valstij droši vien to vajadzētu regulēt. Kāds tur būtu tas pareizais regulējums, gan neesmu iedziļinājies, bet piekrītu, ka to drīkstētu un tas būtu jādara.

Tas traumu skaits ir liels un cilvēki guļ slimnīcā, par ko maksājam arī mēs, nodokļu maksātāji. To, protams, vajag regulēt un kaut kā sakārtot,” saka Jurģis Liepnieks.

Ko Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks teic par skrejriteņu problēmām uz pilsētu ielām, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.