foto: Sintija Zandersona/LETA
Lukašenko savārgšana rada zināmu nestabilitāti, pauž eksperts
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
Sabiedrība
2023. gada 15. maijs, 12:19

Lukašenko savārgšana rada zināmu nestabilitāti, pauž eksperts

Jauns.lv/LETA

Katrā valstī, kuras vadītājs vienpersoniski valsti vadījis ilgu periodu, līdera savārgums rada nestabilitāti, komentējot augošās aizdomas par Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko savārgšanu, pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Jau kopš 9. maija svinībām Maskavā un Minskā gan politikas vērotāji, gan mediji izsaka pieņēmumus, ka 68 gadus vecajam Lukašenko ir problēmas ar veselību.

9. maija parādē Maskavā Lukašenko izskatījās nevesels un pat nelielus attālumus veica ar īpašu elektromobili. Maskavā viņš uzturējās tikai dažas stundas, drīz atgriezās Minskā, taču arī tur neteica tradicionālo 9. maija uzrunu.

Savukārt 14. maijā Lukašenko nav ieradies Valsts karoga, ģerboņa un himnas dienas svinībās Minskā, lai arī iepriekšējos gados tieši viņš šajā ceremonijā uzstājās ar runu. Tā vietā nedēļas nogalē Lukašenko autokortežs ieradies slimnīcā.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko savārgšana tuvākās nedēļas laikā liks rūpīgi sekot notikumiem Baltkrievijā, pauda Sārts. "Tas ir acīmredzami, ka Lukašenko ir savārdzis. Cik ļoti? To patlaban ir grūti pateikt, bet pietiekami nopietni, lai neapmeklētu virkni pasākumu," sacīja Sārts, "nianses par veselības stāvokli atklātos avotos atrast nevar, bet ir acīmredzams, ka ap šo faktu ir pietiekami liela aktivitāte."

Atgādinot par Baltkrievijas izvērsto hibrīduzbrukumu ar imigrantiem un karu Ukrainā, Baltkrievijas diktatora veselības situācija var ietekmēt turpmākos notikumus un tāpēc ir būtiski sekot līdzi kāda veida procesi attīstās un nepieciešamības gadījumā pieņemt tālākos lēmumus, pauda eksperts.

Vaicāts, vai Krievijas vadonim Vladimiram Putinam būtu izdevīga sava sabiedrotā zaudēšana, Sārts atbildēja, ka šāds notikumu pavērsiens daudziem spēlētājiem, tostarp, Putinam pavērtu gan iespējas, gan riskus.

"Tīri no Krievijas pozīcijām raugoties, protams, Lukašenko visu laiku ir mēģinājis pretoties vismaz atsevišķām Krievijas politikām Baltkrievijā, tostarp bijis pret Baltkrievijas plašāku iesaistīšanu karā pret Ukrainu. Vienlaikus jāatzīst, ka šobrīd Krievijas veiktspēja nav tajā augstākajā līmenī un nav skaidrs, kā Baltkrievijas elite reaģētu. Līdz ar to es piekrītu, ka tā, iespējams, būtu iespēja, ja skatās no Kremļa perspektīvas, bet tas arī varētu būt risks," pauda Sārts.